Programozóversenyt rendeznek a holokauszttúlélőkért Izraelben

Kétszázan mérik össze tudásukat abban, ki tud hasznosabb applikációt készíteni, amely segíti az oktatást és az emlékezést a holokausztra, vagy javít a túlélők életén – írja a NoCamels.com.

A harminc órás Spark Hackatlont Tel-Avivban rendezik, a tőzsde épületében. A programozók a verseny alatt együttműködnek holokauszt túlélőket segítő civil szervezetek szakembereivel, valamint olyan nagy cégek képviselőivel, mint a Microsoft, az EY, vagy a Nice Systems.

A versenyt a TLV Starters hozta létre, az a szervezet, amely a Startup Guide Tel Aviv mögött is áll. Az esemény azért fontos a cégnek, mert létrejönnek olyan termékek, amelyekkel a fiatalok tanulhatnak a holokausztról.

„Öt-tíz éven belül nem lesznek holokauszt-túlélők. Valakinek a holnaputánra is gondolnia kell. Mi történik, ha a történelem megismétli önmagát? Mi megtesszük, ami tőlünk telik, olyan lehetőséget hoztunk létre, amelynek keretében a túlélőket és az emlékezetet segítő applikációk készülnek. Ezek ugyan nem helyettesítik a túlélőket, de ahhoz hozzájárul, hogy ne feledkezzenek el róluk. Ez a technológia hatalma”

– mondta Erez Avish, a TLV Starters egyik alapítója.

A tavalyi versenynek 120 résztvevője volt, 23 munka készült. A győztes, ami a Momento nevet kapta, virtuális valóság technológiával mutatott be zsidó szempontból fontos és tragikus helyszíneket a 2. világháború előtt és alatt.

A második, a Hilf, ami jiddisül segítséget jelent, egy mobil applikáció, amely online közösséget hoz létre a holokauszttúlélők segítésére. Készítői jelenleg egy elsősegély applikáción dolgoznak közösen a United Hatzalah elsősegély-szolgálattal.

Az első helyezett 10 ezer sékelt kap, ami 800 ezer forintnak felel meg, továbbá egy két hónapos hozzáférést a Microsoft Azure felhőszolgáltatáshoz.