Két izraeli lány adott ivóvizet az ugandai falunak

A két 26 éves izraeli vízmérnök víztisztító berendezést és vezetékes vizet épített ki egy olyan ugandai közösségben, ahol addig egy közeli lápos terület vizét itták forralva – írja a Ynetnews. Később pedig Facebookon gyűjtöttek pénzt a gyerekeknek cipőre.

Amikor a két észak-izraeli diáklány megtudta, hogy Afrika szegényebb vidékein egyáltalán nem magától értetődő a tiszta ivóvíz, elhatározták, hogy az egyetem elvégzése után egyből megpróbálnak segíteni nekik.

Selda Edris és Mayes Morad be is váltotta fogadalmát, diplomázás után azonnal önkéntesnek álltak. A HELPAPP nevű szervezethez csatlakoztak, amely humanitárius segítséget nyújt afrikai országokban.

A két vízmérnöknek sikerült véghezvinne, amit eltervezett. Kiépítettek egy víztisztító berendezést egy ugandai közösségben. Korábban még az ottani három iskolába járó 900 gyerek is azt a forralt vizet itta, amit a közeli lápos, mocsaras területről gyűjtöttek. A forralással azonban a víz még jócskán szennyezett maradt.

A víztisztító berendezésen túl vízvezetékrendszert, csapokat és mosdókat is kiépítettek. Amikor végeztek, a gyerekek csak ámultak, hogy tiszta víz jön a csapból.

„Amikor láttam, hogy mennyire boldogok voltak attól, hogy ha kinyitják a csapot, folyik a tiszta víz, elgondolkoztam magamban, hogy mi az, ami ennyire boldoggá tudna tenni engem, vagy az unokatestvéreimet, akik épp annyi idősek, mint ezek a gyerekek”

— mondta Mayes Morad.

Az öröm a gyerekek szemében, amikor kinyitja a csapot és kezet mos, mélyen megérintett. Nehéz belegondolni abba, hogy a világban élnek úgy gyerekek, akiknek az egyik legalapvetőbb dolog, az ivóvíz sem áll rendelkezésére, csak azért, mert nem voltak elég szerencsések, hogy jó helyre szülessenek – mondja Morad.

„A tiszta víz alapjog bárki számára ezen a földön, függetlenül attól, hova született”

– tette hozzá.

A súlyos nyomorral szembesülve az is feltűnt nekik, hogy sok gyereknek nincs cipője, még a hidegebb időben is mezítláb járnak. Adománygyűjtést indítottak a Facebookon, sok gyereknek tudtak segíteni.

„Több száz gyereknek segítettünk, de tudjuk, hogy rajtuk kívül még nagyon sokan vannak Ugandában, akik nem jutnak tiszta vízhez. Vissza szeretnénk jönni Ugandába egy nagyobb volumenű projektet elindítani”

– fogalmazott Selda Edris.