Akkora az izraeli tűzvész, hogy még a palesztinok is segítséget ajánlottak

Izrael fokozott készültségben van pénteken is, a hatóságok az extrém hőhullám miatt további tűzesetekre számítanak országszerte — írja az Ujkelet.live.

Péntek a hőmérők Izrael több pontján 40 Celsius-fok fölé emelkedtek, a Hebrontól délre lévő Neguhot lakosait evakuálni kellett, miután a közelben keletkezett tűz veszélyeztette a közösséget. A tűzoltóknak délutánra sikerült eloltani a tüzet, a rendőrség nyilatkozata szerint egy személy kórházba került enyhe füstmérgezéssel.

Korábban a tűzoltó és mentőszolgálatok tisztviselői tájékoztatták Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és Gilad Erdan közbiztonsági minisztert az eddig keletkezett károk mértékéről.

Bozóttűz parazsa izzik egy szőlőültetvényen, az izraeli Harel kibucban 2019. május 23-án. Fotó: MTI/EPA/Jim Hollander

A ciprusi tűzoltó egység péntek reggel landolt Izraelben. A nap folyamán tűzoltó repülőgépek érkeznek Görögországból, Horvátországból és Olaszországból. Netanjahu csütörtökön utasította a Külügyminisztériumot, hogy kérjen segítséget a baráti országoktól a tűzoltási munkálatokhoz.

A miniszterelnök megköszönte minden országnak a segítséget, külön kiemelve Egyiptomot, mely 2 helikoptert küldött.

„További felajánlások is érkeztek, köztük a Palesztin Hatóságtól és másoktól,” mondta Netanjahu, 4-6 országra utalva, beleértve Oroszországot.

A miniszterelnök dicsérte a tűzoltó és mentőcsapatok kiváló munkáját, ugyanakkor figyelmezetett, az igazi kihívás még csak most jön.

Csütörtökön több tucat ház megsemmisült és mintegy 3500 lakos kényszerült elhagyni az otthonát a hőhullám okozta tüzek miatt.

Bozóttüzek tombolnak Izraelben

Számos helyen bozóttüzek törtek ki Izraelben a rendkívüli hőségben — jelentette a helyi média csütörtökön.