65 éve lépett aknára Robert Capa

1954. május 25-én 14:55-kor Indokínában vesztette életét a háborús fotóriport műfajának úttörője. Tavaly a Kibic részletes cikkben számolt be a magyar-zsidó származású világhírű fotós életéről.

Robert Capa 1913. október 22-én, Friedman Endre néven született Budapesten, középosztálybeli zsidó családban.

A Madách Gimnáziumban érettségizett, majd Bécs és Prága után Berlinben kezdte fotós újságíró karrierjét 1931-ben, de 1933-ban a náci hatalomátvétel után továbbállt előbb Budapestre, majd Párizsban telepedett le, ahol 1936-ban felvette a Robert Capa művésznevet.

Egyik leghíresebb képét, a “Milicista halálát” a spanyol polgárháborúban készítette. Ez azóta is a sajtófotózás egyik legvitatottabb fotója, mivel történelmi tények, tanúk elbeszélései, valamint fotótechnikai vizsgálatok alapján felmerült a gyanú, hogy megrendezett jelenetről volt szó.

Tudósított a normandiai partraszállásról is, a partaszálló csapatokkal végigszenvedte az egész hadműveletet az Omaha Beach-en, exponált 4 tekercsre 106 kockát, aztán pár nap múlva a londoni laboratóriumban valaki elcseszte az egészet, csak 11 kocka, a “The Magnificent Eleven” úszta meg úgy-ahogy, elmosódottan.

1948-50 között dokumentálta az izraeli függetlenségi háború, és az államalapítás drámai pillanatait, például a kevéssé ismert Altaléna incidenst Tel Aviv tengerpartján 1948. június 22-én.

Az incidens során a Hagana és jobboldali cionista milíciák nyitottak tüzet egymásra, halálos áldozatokat is szülő zsidó-zsidó konfliktust nyitva meg.

A Kibic magazin teljes cikke itt olvasható.