„Véreskezű terroristák hotelekhez méltó körülményeket élveznek”

Az Izraeli Börtönszolgálat legfrissebb statisztikái szerint meglepően sok szabadidős lehetőség vár a rabokra. Több szervezet haragos tiltakozásba kezdett.

Rendszeres ünnepi étkezésben is részük van az izraeli börtönben raboskodó palesztinoknak — többek között azoknak is, akiket terrorcselekmények miatt zártak rácsok mögé –, és mindez évente félmillió sékelbe (több mint negyvenmillió forintba) kerül Izrael kormányának. Edzőtermi felszerelés szintén rendelkezésükre áll, ahogy tévé is található minden cellában, írta a Ynetnews.

A rabok helyzetéről az Izraeli Börtönszolgálat azután tett közzé információkat, hogy egy jobboldali civil szervezet sikeresen követelt részletes tájékoztatást az ügyben. Az Im Tirtzu kérésének eleget téve a hatóságok egyévtizedes periódus (2008-2018) statisztikáit hozták nyilvánosságra.

A közlés részletei szerint a rabok évente két ünnepi étkezést kapnak — egyet a Ramadán végén, a másikat pedig az Eid al-Adha, azaz a muzulmán „áldozati ünnep” alkalmából. A menü természetesen nincs ingyen, Izrael kormánya 47 sékelt (azaz közel 10 dollárt) szán az ételekre, így évente csaknem 540 ezer sékelt költenek erre a célra.

Pingpong-asztalok mellett húzódzkodó rudak és szobabiciklik várnak a rabokra, ahogy dámajáték és sakkfelszerelés is a rendelkezésükre áll „szabadidejükben”. A jelentés szerint a cellákban lévő — 480 sékelt érő — televíziókon a Hamász emberei öt, míg a Fatahtól érkező rabok tíz csatornát is nézhetnek.

A friss statisztikák miatt többen felháborodottságuknak adtak hangot. Matan Peleg, az Im Tirtzu vezetője arra kérte Benjamin Netanjahut, hogy vessen véget a rabok „ünneplésének”.

„Helytelen, hogy a véreskezű terroristák hotelekhez méltó körülményeket élvezzenek az adófizetők pénzéből” — fogalmazott a szervezet vezetője.