Megreformálnák a házasságot Izraelben

Legalábbis egy népszerű internetes társkereső felhasználóinak nagy része.

15 ezer felhasználó bevonásával készítettek felmérést Izraelben az OkCupid nevű társkereső alkalmazás működtetői. Az eredmény: az amerikai randialkalmazáson regisztrált izraeliek túlnyomó többsége Tel Aviv környékén él, és liberális álláspontot képvisel a párválasztással kapcsolatos kérdésekben.

A felmérésből kiderült, hogy a házasságot illetően többen örömmel fogadnának reformokat, és a 18-50 év közöttieknek 95 százaléka mondta azt, hogy a válás feltételein is könnyítene — írta a The Jerusalem Post.

A házasság megkötésének körülményeit szintén sokan kritikával illették.

A válaszadók 89 százaléka véli úgy, hogy az izraeli rabbinátus kezében lévő „monopóliumon” kívül más lehetőségeket is be kellene vezetni. A jelenlegi helyzettel csak a nők 12 százaléka, és a férfiaknak valamivel kisebb része, 10 százaléka vallotta magát elégedettnek.

A judaizmust illetően szintén kérdés elé állították a felhasználókat, akiknek 41 százaléka mondta azt, hogy kulturális értelemben használják a fogalmat, míg 11 százalék számára vallási jelentéssel bír. A válaszadók 40 százaléka szerint mindkettő aspektus fontos a meghatározáskor, míg 8 százalék szerint egyik sem.

Kép: Wikimedia

Az amerikai randialkalmazást 60 milliónál is többen használják a világon (összesen 113 országban), és nemrég Izraelt is kiválasztották, hogy aktuális és az országot érintő speciális témákban is kérdéseket tegyenek fel.

Így amellett, hogy a Hermont vagy Eilatot választják-e többen szabadidejükben, az is kiderült, hogyan vélekednek a zsidó állam felhasználói politikai és közéleti kérdésekről. Benjamin Netanjahut illetően kisebbségben voltak a szimpatizánsok (18 százalék), és 67 százalékban voltak azok, akik kifejezetten elégedetlenek a jelenlegi miniszterelnökkel.

A válás mellett a tömegközlekedési lehetőségek kérdése is egységet kovácsolt a megkérdezettek között, és 94 százalékban gondolták úgy, hogy sábát idején is szükség lenne a járatok egységes működésére.

Az izraeli hadsereg népszerűsége viszont megosztottabb képet mutatott, és 55 százalék igennel, míg 45 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy helyesnek találják-e a kötelező katonai szolgálatot.

Izrael lakói a legaktívabbak a közösségi médiában

A zsidó államban élők még Dél-Koreát is lekörözik.

A 2004-ben elstartolt alkalmazás célja, hogy a válaszok alapján könnyebben kerüljenek egymás látókörébe azok a felhasználók, akik az egyes kérdésekben azonos álláspontot képviselnek.