Százezrek ünnepeltek Izraelben a legendás rabbi sírjánál

Lág báómer, vagyis az ómerszámlálás 33. napján idén is hatalmas tömeg gyűlt össze a Meron-hegyen, a híres Simon Bár Jocháj rabbi sírjánál meggyújtott örömtüzeknél — írja a Ynet News.

Este fél 9-kor gyújtotta meg az első máglyát a Bojan haszid irányzat vezetője, Nahum Dov Berier, Lag Baómer alkalmából, az észak-izraeli Meron-hegyen, a 3. században élt kiemelkedő rabbi, Simon Bár Jocháj sírjánál.

Bár a Bojan nem éppen a legnépesebb haszid irányzat, egy százéves hagyomány alapján mégis minden évben a bojani rebbe gyújthatja meg elsőként a lángot Bár Jocháj sírjánál. Az elsőség jogát a jelenlegi rebbe felmenője Avrohom Jáákov Friedman rabbi vásárolta meg a 19. század végén a sírt őrző szefárd zsidóktól.

Az ünnepségre a becslések szerint idén 250-500 ezer zsidó érkezett Meronba. A bojani rebbe után még 18 másik irányzat vezetője is meggyújthatta hívei előtt az örömtüzet, miközben egész éjjel hatalmas tömegek táncoltak haszid zenére.

ל”ג בעומר | שידור חוזר – הדלקה המרכזית – מ’הר מירון תשע”ט | Replay – Lag Ba’omer in Meron 2019

ל”ג בעומר במירוןהילולת הרשב”י במירון נפתחת בשעה זו בהדלקה המסורתית של חסידות בויאן, לאחריה ייערכו הדלקות נוספות לאורך כל הלילה. צפוJerusalem – Hundreds of th…

Lág báómer az ómerszámlálás 33. napja. Rabbi Akiba idején, ómerszámlálás közben pestis pusztított a tanítványai között, de a 33. napra megszűnt a járvány. A 24 ezer áldozatra pészah és sávuót között gyásszal emlékeznek. Ilyenkor nem tartanak esküvőt, nem vágatnak hajat, tilos a tánc és a zene.

A gyász lág báómerkor, az ómerszámlálás harmincharmadik napján szünetel, ilyenkor ünnepelnek, örömtüzeket gyújtanak.

Ezen a napon, halálának évfordulóján  emlékeznek a híres rabbira, Simon Bár Jochájra is, aki a kabbala egyik legfontosabb műve, a Zóhár (Ragyogás) szerzője. Sírja a Meron-hegyen található, és a vallásos zsidók tömegei zarándokolnak el ilyenkor oda.

Idén is tömve voltak a Meron-hegy felé vezető utak. Vallásos zsidók ezrei igyekeztek a sír közelébe jutni az ünnepnapon.

fotó: Ynet News

Ötezer rendőr, kétszáz mentős és száz tűzoltó vigyázott a biztonságukra. A hőhullám miatt fokozottan kellett figyelni a zarándokok egészségére, valamint a tűzveszélyre.

Már az odajutás sem volt egyszerű, mert a rendőrség csak az ott lakókat engedte be autóval a területre. A többieket buszokkal vitték a kijelölt parkolókból.

Sokan már előző nap megérkeztek és tábort vertek a környéken.

A Biton-család Naharijából már két héttel korábban megérkezett a Meron-hegyhez – mesélik a lapnak. Ilyenkor egy nagy sátorban laknak, bárányt sütnek, ez a tradíció már 50 éves a családjukban lág báómer idején.

A területen ilyenkor meleg ételt és hideg innivalót biztosítanak az odaérkezőknek.

A hagyomány szerint ilyenkor örömtüzeket, máglyákat is gyújtanak, de ennek a szokásnak egyre több ellenzője van, a balesetek és a tűzvészek veszélye miatt.

Most Izrael askenázi főrabbija, David Lau is az ellenzők mellé állt, mondván, a lág báómeri tűzgyújtás nem vallási kötelezettség és nincs ilyen törvény sem, viszont valóban okozhat életveszélyt, súlyos károkat, ezért ő is ellenzi a tűzrakásokat. Simon Bár Jocháj rabbira is jobb mécsessel emlékezni szerinte.