Százezrek ünnepeltek Izraelben a legendás rabbi sírjánál

Lág báómer, vagyis az ómerszámlálás 33. napján idén is hatalmas tömeg gyűlt össze a Meron-hegyen, a híres Simon Bár Jocháj rabbi sírjánál meggyújtott örömtüzeknél — írja a Ynet News.

Este fél 9-kor gyújtotta meg az első máglyát a Bojan haszid irányzat vezetője, Nahum Dov Berier, Lag Baómer alkalmából, az észak-izraeli Meron-hegyen, a 3. században élt kiemelkedő rabbi, Simon Bár Jocháj sírjánál.

Bár a Bojan nem éppen a legnépesebb haszid irányzat, egy százéves hagyomány alapján mégis minden évben a bojani rebbe gyújthatja meg elsőként a lángot Bár Jocháj sírjánál. Az elsőség jogát a jelenlegi rebbe felmenője Avrohom Jáákov Friedman rabbi vásárolta meg a 19. század végén a sírt őrző szefárd zsidóktól.

Az ünnepségre a becslések szerint idén 250-500 ezer zsidó érkezett Meronba. A bojani rebbe után még 18 másik irányzat vezetője is meggyújthatta hívei előtt az örömtüzet, miközben egész éjjel hatalmas tömegek táncoltak haszid zenére.

Lág báómer az ómerszámlálás 33. napja. Rabbi Akiba idején, ómerszámlálás közben pestis pusztított a tanítványai között, de a 33. napra megszűnt a járvány. A 24 ezer áldozatra pészah és sávuót között gyásszal emlékeznek. Ilyenkor nem tartanak esküvőt, nem vágatnak hajat, tilos a tánc és a zene.

A gyász lág báómerkor, az ómerszámlálás harmincharmadik napján szünetel, ilyenkor ünnepelnek, örömtüzeket gyújtanak.

Ezen a napon, halálának évfordulóján  emlékeznek a híres rabbira, Simon Bár Jochájra is, aki a kabbala egyik legfontosabb műve, a Zóhár (Ragyogás) szerzője. Sírja a Meron-hegyen található, és a vallásos zsidók tömegei zarándokolnak el ilyenkor oda.

Idén is tömve voltak a Meron-hegy felé vezető utak. Vallásos zsidók ezrei igyekeztek a sír közelébe jutni az ünnepnapon.

fotó: Ynet News

Ötezer rendőr, kétszáz mentős és száz tűzoltó vigyázott a biztonságukra. A hőhullám miatt fokozottan kellett figyelni a zarándokok egészségére, valamint a tűzveszélyre.

Már az odajutás sem volt egyszerű, mert a rendőrség csak az ott lakókat engedte be autóval a területre. A többieket buszokkal vitték a kijelölt parkolókból.

Sokan már előző nap megérkeztek és tábort vertek a környéken.

A Biton-család Naharijából már két héttel korábban megérkezett a Meron-hegyhez – mesélik a lapnak. Ilyenkor egy nagy sátorban laknak, bárányt sütnek, ez a tradíció már 50 éves a családjukban lág báómer idején.

A területen ilyenkor meleg ételt és hideg innivalót biztosítanak az odaérkezőknek.

A hagyomány szerint ilyenkor örömtüzeket, máglyákat is gyújtanak, de ennek a szokásnak egyre több ellenzője van, a balesetek és a tűzvészek veszélye miatt.

Most Izrael askenázi főrabbija, David Lau is az ellenzők mellé állt, mondván, a lág báómeri tűzgyújtás nem vallási kötelezettség és nincs ilyen törvény sem, viszont valóban okozhat életveszélyt, súlyos károkat, ezért ő is ellenzi a tűzrakásokat. Simon Bár Jocháj rabbira is jobb mécsessel emlékezni szerinte.