Végső nyughelyre leltek a breszti gettó áldozatai

Önkéntesek és a fehérorosz Chabad rabbija közösen temették el azt a több mint ezer holokauszt áldozatot, akiknek maradványait még az év elején egy építkezés során találták meg.

A ceremóniára a hét elején került sor a – jelentette a JTA. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy idén februárban a fehérorosz városban több száz ember maradványaira bukkantak építőmunkások egy luxus ingatlanfejlesztés kezdeti fázisában.

Több száz zsidó maradványait találták meg egy fehéroroszországi tömegsírban

A második világháború idején agyonlőtt zsidó vértanúk maradványait az egykori breszti gettó területén fedezték fel.

A keddi szertartást zsidó szokásoknak megfelelően végezték el az országban működő Chabad rabbijának vezetésével és több nemzetközi önkéntessel, akik a Zaka szervezet munkatársaiként érkeztek az eseményre.

U.S. Embassy Minsk, Belarus

Амбасада ЗША ў Беларусі нагадвае пра прыём заявак на ўдзел у праграм… е імя сенатара Фулбрайта для выпускнікоў беларускіх ВНУ і маладых прафесіяналаў з атрыманнем ступені магістра (Fulbright Foreign Student Program) на 2021-2022 навучальны год. Падрабязнасці на нашым сайце. Апошні тэрмін падачы заявак – 1 верасня. Спяшайцеся! https://by.usembassy.gov/…/application…/ The U.S.

A télen feltárt tömegsírokról némi tudományos tanulmányozás után a város polgármestere jelentette be, hogy az áldozatok a breszti zsidó gettóban lelték — vélhetően erőszakos — halálukat.

A nácik és szövetségeseik mintegy hárommillió fehérorosszal — közöttük 800 ezer zsidóval  — végeztek 1939 és 1945 között.