Ötezer éves sört csapolnak Izraelben

A tudományos áttörés alátámaszhatja a Bibliában szereplő részeges filiszteusok történetét.

A jeruzsálemi Héber Egyetem két mikrobiológusa ősi élesztő maradványokat tanulmányozott az időszámításunk előtt 3000 körüli filiszteus időkből megmaradt cserépdarabokon, melyek a bibliai Góliát szülőhelye, Tel Cafit – Gath környéki ásatásokból kerültek elő. – írja a The Jerusalem Post.

A nano-pórusos vizsgálataik eredményeként képesek voltak életre kelteni az élesztő sejtjeit, amivel megadták az alapját annak, hogy több mint ötezer éves kiváló minőségű sört tudjanak előállítani.

A mikrobiológusok elsőként borkészítőkkel, majd archeológusokkal és sörkészítő szakemberekkel közösen tudták létrehozni ezt a bámulatos és a jelentések szerint igencsak ízletes kísérletet.

A legnagyobb csoda számunkra az, hogy az élesztő kolóniái több ezer évet túléltek a kerámiadarabokon. Szinte csak arra vártak, hogy felfedezzük és életre keltsük őket. 

— fogalmazott Dr. Ronen Hazan a Héber Egyetem munkatársa, aki szerint mindezzel arra nyílt lehetőség, hogy ugyanazt az ízt állítsák elő, amit évezredekkel ezelőtt az egyiptomiak vagy a filiszteusok idejében érezhettek.

Fotó: Israel Antiquities Authority

Az ősi-friss sör a szakértőket a hagyományos etióp mézborra és más afrikai sörökre emlékezteti. Ma a szüretlen világos nedűvel lehet összevetni. 

Ahhoz, hogy valóban egészséggel fogyasztható, ízletes, alkoholos italt tudjanak kitermelni a kísérlet során, a kutatócsoport még a Nemzetközi Sörminősítő Program (Beer Judge Certification Program) szakértőit is bevonta a munkálatokba.

Ez az első alkalom, hogy ősi alapanyagokból tudtunk ősi alkoholt előállítani. Ilyen a tudományban eddig még nem volt.

— fogalmazott Dr. Yitzhak Paz, a Israel Antiquities Authority archeológusa.

A sör egyáltalán nem rossz. Az eredmény pedig áttörést jelent a kísérleti régészet tudományának. A kutatásunk új eszközöket biztosít számunkra ahhoz, hogy megízleljük a múltat

— tette hozzá Dr. Ronen Hazan mikrobiológus.