Melltartós nők futamítottak meg ultraortodox tüntetőket Jeruzsálemben — videó

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének Sábesz-szegése miatt nyugtalankodtak az izraeli fővárosban.

Ultra-ortodox férfiak és fiúk százai csaptak össze szombat délután a rendőrséggel, amikor elzárták a forgalmat, és a rendőrökre támadtak Jeruzsálemben. A tüntetők a tel-avivi Eurovíziós Dalfesztivál döntője miatt tiltakoztak, amely szerintük az ott dolgozókat a Sábesz megszegésére kényszerítette — olvasható a The Times of Israelben.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a rend biztosítására, még lovasrendőröket is bevetettek, de az összetűzéseket nem tudták megakadályozni.

Tom Bateman on Twitter: „Protesters shouting ‘sabbath’ in Yiddish. Police pushed them back from a big tourist spot. #Eurovison pic.twitter.com/0NACi5ppue / Twitter”

Protesters shouting ‘sabbath’ in Yiddish. Police pushed them back from a big tourist spot. #Eurovison pic.twitter.com/0NACi5ppue

A zavargásnak végül váratlan ellentüntetők megjelenése vetett véget, amikor több nő melltartóra vetkőzve kezdett pózolni a vallásos férfiak előtt. Mivel a judaizmus szigorú szemérmességet (cniut) ír elő, és tiltja illetlen viseletű hölgyek látványát, a tüntetők végül önként távoztak a helyszínről.

Tom Bateman on Twitter: „Standoff – women in bras vs ultra-orthodox Jewish protesters against #Eurovision being held on their sabbath pic.twitter.com/V3ppK5DynY / Twitter”

Standoff – women in bras vs ultra-orthodox Jewish protesters against #Eurovision being held on their sabbath pic.twitter.com/V3ppK5DynY

A cniut miatt időről-időre előfordul, hogy nőket ábrázoló plakátokat rongálnak meg az utcákon Jeruzsálemben és Izrael más településein is.

Képünk illusztráció / Fotó: Noam Revkin Fenton/Flash90