Méhen belül műtöttek meg egy magzatot Izraelben

A terhesség felénél merült fel a kritikus probléma, amelyet egy orvos különleges eljárással tudott megoldani.

Minden szakértő a terhesség elvetélésére próbált meg rábeszélni egy fiatal izraeli házaspárt, akik azonban vallási okokból erre nem voltak hajlandóak. Még akkor sem, amikor a születendő gyermekük életveszélyes fizikai állapota miatt kapták ezt a tanácsot – írja a Jerusalem Online.

A 20 hetes magzat tüdejében azonosítottak egy olyan súlyos problémát, ami miatt a születése után minden valószínűség szerint rengeteg problémával kellett volna megküzdenie, sőt, egyes orvosok szerint akár még az újszülött azonnali halálával is számolni kellett volna.

Az elkötelezett házaspár rabbijuk tanácsára felkerestek egy specialistát, Dr. Gialchinskyt, a Hadassah Ein Kerem kórház orvosát, aki egy abból a 30 orvosból a világon, akik képesek arra, hogy a magzaton hajtsanak végre műtéti beavatkozást.

Az orvos a felkérés után egy különleges műszerrel kísért eljárással képes volt arra, hogy egy aprócska levegővel teli tasakot helyezzen a magzat tüdejébe, amely kitágította a fejlődésben lévő szervet. Az eljárás lényege, hogy a tágítás hatására kiküszöbölhetővé vált az eredeti rendellenesség. A tervek szerint néhány hét után a doktor kiveszi a tasakot és kitisztítja a tüdőt.

Az eljárástól – amelyet csak nagyon kevesen vállalnak el – jó eséllyel lehet remélni azt, hogy a fiatal házaspárból egy egészséges kisgyermek szülei lehetnek néhány hét múlva.