Újabb tűzszünet a Hamasz és Izrael között?

Egyelőre mindkét oldal tagadja a médiaértesüléseket, miszerint a terrorszervezet beszünteti a gázai határ menti zavargásokat, cserébe pedig Izrael kiszélesíti a gázai halászati övezetet.

A Channel 12 izraeli hírcsatorna hétfő éjjel adott hírt a nem hivatalos, hat hónapos tűzszünet létrejöttéről.

Két héttel a heves rakétatámadások után egyiptomi közvetítéssel és az ENSZ közel-keleti küldöttének segítségével féléves határ menti tűzszünetről született megállapodás, állítja a beszámoló.

Nem írásos egyezmény, hanem csak kölcsönös egyezség jött létre, amelytől függetlenül továbbra is napirenden marad a Gázai övezetben elesett izraeli katonák holttesteinek és az élő izraeli foglyoknak az átadása, fogolycseréje.

A beszámoló szerint a Hamász beleegyezett, hogy felfüggessze az izraeli katonákkal való összecsapásait a határon, míg a palesztin tüntetők tartani fogják a 300 méter távolságot a kerítéstől. A hírek szerint a terrorszervezet állítólag abba is belement, hogy a déli határon állomásozó IDF katonák elleni éjjeli rajtaütéseknek is véget vet.

A hírcsatorna információi szerint a 6 hónapos tűzszünet során további Izraeli blokádot áttörni kívánó flotillát sem indítanak majd.

A hírek szerint Izrael cserébe beleegyezett, hogy 15 tengeri mérfölddel kiszélesíti a gázai halászati zónát, és biztosítja a gyógyszerek és civil segélyszállítmányok zavartalan eljutását a gázai lakosokhoz. Emellett állítólag tárgyalások várhatóak a gázai határátkelők, az elektromosság, az egészségügyi szolgáltatások és az anyagi segítség témái körül is. Izrael emellett, a jelentés szerint, vállalta, hogy támogatni fog ENSZ finanszírozású projekteket is a térségben.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala nyilatkozatban cáfolta a hírcsatorna értesüléseit, miszerint merőben új megállapodás született volna, és hangsúlyozta, hogy változatlanok az erőfeszítések a Gázai övezetben fogva tartottaknak és az elesett katonák holttesteinek visszaszerzése érdekében.

A péntekenkénti gázai zavargások szervezői megígérték, addig folytatják azokat, ameddig „a blokád fennáll és népük jogait helyre nem állítják”.