Nácik zavartak meg egy arkansasi holokauszt megemlékezést

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdető, náci zászlós tüntetők felvonulása egy holokauszt-relativizáló professzor védelmében szervezett akció volt.

Mint az a CNN riportjából olvasható, a szövevényes történet a Russellville városában található Arkansas Tech University egykori történészprofesszorával kezdődött, aki évekkel ezelőtt a holokauszt oktatása során vitatott módon elevenítette fel a zsidók megsemmisítésére irányuló náci bűntényeket.

Michael Link, aki hosszú évtizedeken keresztül számított az intézmény megbecsült oktatójának, helyenként megkérdőjelező, a holokausztot relativizáló tananyagokkal is ellátta hallgatóit, sőt, a Soá tagadásáról úgy vélekedett, hogy az „valós történelmi nézőpont”. 

Fotó: Facebook

A professzort mindezért éles támadások kereszttűzébe került, több zsidó szervezet is bírálta nézeteit. Link három évvel ezelőtti halála után idén egy róla elnevezett történelmi ösztöndíjat ítélnek oda az egyetemen. Russellville-ben a napokban rendezett holokauszt megemlékezésen most ennek a vitatott ösztöndíjnak a kérdése is újra felmerült.

Ráadásul hátborzongató formában: neonáci tüntetők 10-15 fős serege kísérte a mintegy félszáz békésen felvonuló emlékezőt a belvárosi rendezvényen. „A holokauszt nem történt meg, pedig meg kellett volna” feliratú táblák mellett szavakkal is inzultálták az emlékezőket. Egy 96 éves zsidó világháborús veterán beszédekor is folyamatosan bekiabálásaikkal fejezték ki ellenérzésüket.

A CNN szerint a tüntetők azért jelentek meg — a korábbi években mindig békés — megemlékezésen, mert az egyik szónok, Sarah Stein, szintén a város egyetemének professzora, az egyik vezetője a Link-ösztöndíj ellenes mozgalomnak, amelyik az utóbbi időben élesen szembehelyezkedett az egyetem döntésével, és minden fórumon próbálta bojkottálni a történészről elnevezett és pénzdíjjal járó ösztöndíjat.

A holokauszt megemlékezést botrányos módon megzavarók pontos szándékáról nincs jelentés (a CNN nem kapott választ a szervezőktől), de feltételezhető, hogy fő motivációjuk a történész melletti kiállás lehetett.

Fotó: Facebook

Link professzorról még 2005-ben jelentették kollégái az egyetemen, hogy oktatásában olyan félreérthető tananyagokat is javasol diákjainak, amelyek megkérdőjelezik a holokauszt tényét. 

Akkor az egyetem vezetése jobbnak látta szüneteltetni a holokauszt oktatását, sőt a tanárt felfüggesztette a következő évre. Ezzel együtt később visszakapta a katedrát az egyetemen.

A közelmúlt eseményei — az ösztöndíjjal kapcsolatos egyetemi ellentüntetések és a botrányos holokauszt megemlékezés — után az egyetem közleményében kiállt korábbi döntése mellett. Nem tartják a professzort méltatlannak arra, hogy egy ösztöndíjat nevezzenek el róla, vagyis Arkansasban lesz Link-ösztöndíj.