Milliónyi holokauszt dokumentum lett elérhető digitálisan is

Tizenhárom millió dokumentumot tettek hozzáférhetővé Németországban a náci idők rémtetteivel összefüggésben.

A holokauszt kutatóinak szolgál óriási segítségként a kedden bejelentett intézkedés. A tervek szerint a történész szakma egy olyan forrásgyűjteményhez juthat hozzá az internetes adatbázissal, amely a haláltáborok, a foglyok és a velük kapcsolatos körülmények teljes dokumentációjáról szól — jelentette az AP hírügynökség.

Az adatok gondozója az a szervezet (International Tracing Service), amelyet eredetileg a szövetségesek alapítottak, és amely később a Vöröskereszt irányítása alatt próbálta meg feltárni, valamint az utókornak megőrizni a nácizmus terrorcselekményeinek részleteit.

MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A Bad Arolsenben található központ mostantól új néven, mint „Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution” kínál mindenki számára lehetőséget a múlt alaposabb megismeréséhez.

A beszámolók szerint jelenleg mintegy 2,2 millió ember adatait, élet- és halál körülményeit digitalizálták a szervezet munkatársai, akiknek az izraeli Jad Vashem múzeum munkatársai is segítettek.

Rendkívüli jelentősége van annak, hogy az egyre fogyatkozó túlélők mellett mostantól már ezek a dokumentumok fognak majd beszélni a jövő generációjához

— fogalmazott Floriane Azoulay az archívum igazgatója.

Azok, akiket érdekel a szervezet munkája és a kutatható dokumentumok, ezen a honlapon tudnak tájékozódni.

https://arolsen-archives.org/en/