Milliónyi holokauszt dokumentum lett elérhető digitálisan is

Tizenhárom millió dokumentumot tettek hozzáférhetővé Németországban a náci idők rémtetteivel összefüggésben.

A holokauszt kutatóinak szolgál óriási segítségként a kedden bejelentett intézkedés. A tervek szerint a történész szakma egy olyan forrásgyűjteményhez juthat hozzá az internetes adatbázissal, amely a haláltáborok, a foglyok és a velük kapcsolatos körülmények teljes dokumentációjáról szól — jelentette az AP hírügynökség.

Az adatok gondozója az a szervezet (International Tracing Service), amelyet eredetileg a szövetségesek alapítottak, és amely később a Vöröskereszt irányítása alatt próbálta meg feltárni, valamint az utókornak megőrizni a nácizmus terrorcselekményeinek részleteit.

MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A Bad Arolsenben található központ mostantól új néven, mint „Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution” kínál mindenki számára lehetőséget a múlt alaposabb megismeréséhez.

A beszámolók szerint jelenleg mintegy 2,2 millió ember adatait, élet- és halál körülményeit digitalizálták a szervezet munkatársai, akiknek az izraeli Jad Vashem múzeum munkatársai is segítettek.

Rendkívüli jelentősége van annak, hogy az egyre fogyatkozó túlélők mellett mostantól már ezek a dokumentumok fognak majd beszélni a jövő generációjához

— fogalmazott Floriane Azoulay az archívum igazgatója.

Azok, akiket érdekel a szervezet munkája és a kutatható dokumentumok, ezen a honlapon tudnak tájékozódni.

International center on the Nazi era – Arolsen Archives

The Arolsen Archives are the international center on Nazi persecution with the world’s most comprehensive archive on the victims and survivors of National Socialism. The collection has information on about 17.5 million people and belongs to the UNESCO’s Memory of the World.