Hibrid robotot alkotott a Ben-Gurion Egyetem

Az FSTAR képes repülni, egyenletlen talajon haladni, falra mászni, illetve összelapítani magát, hogy szűk helyekre is beférjen, ami a jövőben akár az izraeli mentőalakulatok munkáját is nagyban segítheti.

A Ben Gurion Egyetem kutatói által kifejlesztett robot könnyen képes alkalmazkodni különféle környezetekhez, kúszni, vagy futni lapos felületeken, nagyobb akadályokon átmászni, falramászni, illetve alagutakon, csöveken vagy más szűk nyílásokon is könnyedén átkel. Sebességét tekintve 2.6 m/s-al hasít, míg alacsony energiafogyasztással működik.

The Flying STAR robot, a hybrid flying crawling quadcopter robot

Flying STAR, a Hybrid Crawling and Flying Sprawl Tuned RobotFSTAR is a robot fitted with a sprawling mechanism, wheels and propellers allowing it to both run…

Az FSTAR-t a jövőben számos kereskedelmi célra felhasználhatják majd, nyilatkozta az egyetem, mint például csomagküldésre, de a mentőcsapatok munkájához is nagy segítséget nyújthat a robot, ami olyan területeket is elérhet, amit a drónok nem tudnának.

Számos más területen is latolgatják más az innovatív szerkezet bevetését, a mezőgazdaságban, karbantartásban, szórakoztatásban, illetve a bűnüldözésben és a terrorelhárításban egyaránt.

A hibridet a kanadai International Conference on Robotics and Automation 2019 konferencián mutatják be hétfőn, Montrealban.

A robot megálmodói és kivitelezői a Ben Gurion Egyetem mérnök-professzora, David Zarrouk és diákja, Nir Meiri.