2000 éves emberi maradványokat temettek újra Izraelben

Hasmóneus-kori csontokat találtak pár hete Izraelben. Az egykori uralkodói dinasztia időszakából származó maradványokat kedden helyezték végső nyugvóhelyükre.

A Jerikó városához közeli helyszínen megtalált sok száz emberi maradványt egy óriás barlang mélyén találták meg. Ezek a barlangok a Második Szentély korának legnagyobb temetkezési helyei voltak — idézte a The Times of Israel Rachel Hachlili professzort, a Haifa Egyetem archeológusát.

A lap szerint Kfar Adumimnál helyezték végső és méltó nyughelyükre a maradványokat. Feltételezések szerint a több száz csontváz közül a sírrablók évek óta, a területre újra és újra visszatérve, különféle rituális tárgyakat tulajdoníthattak el.

Fotó: The Jewish Press

Tudósok azt állítják, hogy az egykori Hasmóneus uralkodói dinasztia királyai Jerikó térségében egy téli palotát építettek, ahol a hűvösebb hónapokban tartózkodhattak. A most eltemetett emberek valamikor ezekkel az előkelő csoportokkal élhettek egy időben, sőt, az sincs kizárva, hogy maguk is tagjai voltak a királyi családnak — írja a lap.