Nincs több fák miatt megrepedt járda egy izraeli találmánynak köszönhetően

A TreeTube feltalálói egy ötletes megoldást dobtak piacra.

Gyakran megesik, hogy a modern városképek tervezőinek legnagyobb igyekezete ellenére is „konfliktus” születik a természet és az urbanizált területek részletei között, és a precízen kiépített járdák mentén elhelyezett fák gyökerei próbálnak utat törni maguknak — nem ritkán feltörve a legszilárdabb anyagokat is.

A probléma megoldására az izraeli TreeTube kidolgozói egy olyan csatornarendszert hoztak létre, ami lehetővé teszi, hogy a növények gyökerei szabadon, de mégis kiszámítható irányba növekedjenek. Az izraeli startup munkatársai egy olyan acél- és műanyag részekből álló rendszert fejlesztettek ki, ami a fák talaj-, és vízszükségeit is figyelembe veszi.

TreeTube. Kép: Israel21C

„Az a legfontosabb, hogy a fák számára továbbra is 100 százalékban elérhető maradjon a föld” — fogalmazott Jonathan Antebi a találmánnyal kapcsolatban az Israel21C-nek. „Piackutatást is végeztünk, és olyan tájépítészekkel vettük fel a kapcsolatot, akik Izraelben és Hollandiában foglalkoznak fákkal” — mesélte Antebi, akinek elmondása szerint a rendszer akár 30 tonnás terhelést is kibír.

Továbbá társaival arra is figyeltek, hogy a találmány a szintén föld alatti csatornarendszerekkel is kompatibilis legyen.

„Nagyon könnyű elhelyezni, és 3 köbmétertől akár 10, 20 vagy 30 köbméternyi területen is alkalmazható a föld alatt” — tette hozzá.

A kreatív és egyben hasznos találmányt máris alkalmazni kezdték Izraelben, és Jaffa mellett Tel Aviv utcáin is „bevetették” idén februárban. Utóbbi esetében újabb nyolc alkalommal tervezik felhasználni, a Hod Hasharon városnegyed felépítése során.