Újabb államban fogadtak el abortuszellenes törvényt

Missouri állam képviselőháza elfogadta a „Missouri kiáll a meg nem születettekért törvényt” – írja a The Dailywire. Az állam szenátusának republikánus többsége már korábban megszavazta. A magzati szívhang észlelése után tilos az abortusz, ez a terhesség hatodik hetét jelenti.

Missouri állam szenátusa 24 igen szavazattal, 10 nem ellenében elfogadta az új, szigorúbb abortusztörvényt.

Tilos abortuszt végrehajtani a magzati szívhang észlelése után, kivéve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, ugyanakkor figyelmen kívül hagyva az olyan eseteket, amikor a nő nemi erőszak miatt, vagy vérfertőző kapcsolatból esett teherbe.

Miután a képviselőház is megszavazta a törvényt, már csak a republikánus Mike Parson kormányzóra vár, hogy aláírja, ami felől semmi kétség, miután maga is nagy támogatója a szigorításnak.

Alabama szintén republikánus kormányzója, Kay Ivey szerdán írta alá az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét.

Börtönbüntetés jár az abortuszért Alabamában

Az ország legszigorúbb törvényét hagyta jóvá Alabama állam kormányzója.

Míg Missouriban és több más, az abortuszt szigorúan korlátozó államban csak a magzati szívhang észlelése után tiltott a beavatkozás, vagyis a hatodik hétig még lehetséges, addig Alabamában már a fogantatástól tiltott. Itt sem tesznek kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén, csak akkor, ha az anya élete veszélyben van.

A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják.

Alabamához hasonló módon szigorított nemrég Georgia, Kentucky és Mississippi, de Kentuckyban egy per miatt felfüggesztették a végrehajtását.