„Szuperfrakciót” hozna létre Le Pen az Európai Parlamentben

A Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezetője szombaton Milánóban kijelentette, egy ilyen szövetség „évtizedek óta először” átalakíthatná az Európai Unió struktúráját.

„Szuperfrakciót” akar alakítani a következő Európai Parlamentben az övéhez hasonlóan gondolkodó politikai pártokból Marine Le Pen francia radikális jobboldali politikus.

A francia politikus az első számú külföldi vendége az észak-olaszországi nagyvárosba Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt vezetője által összehívott EP-választási kampányzáró nagygyűlésnek.

Le Pen pártja a legutóbbi felmérések szerint megközelítette, sőt egyes közvélemény-kutatások szerint meg is előzte az Emmanuel Macron államfő által irányított kormányerő, a Köztársaság lendületben nevű tömörülés népszerűségét. Ezzel kapcsolatban Milánói nyilatkozatában Le Pen kijelentette Macronnak le kell mondania, ha pártja nem az élen végez az európai parlamenti (EP-)választások franciaországi szavazásán.

A radikális jobboldali erők várhatóan jól szerepelnek majd az Európai Uniós választásokon, a dpa német hírügynökség szerint azonban nehézségekbe ütközhet egyetlen pártszövetségben egyesíteni őket.

Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai szövetségben gondolkodik, amelynek célja egy új egyensúllyal bíró Európai Parlament, majd egy más irányt képviselő Európai Bizottság felállítása. Ez a páneurópai erő a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapta április 8-án, amikor Salvini közös sajtókonferenciát tartott több európai szuverenista politikussal, szintén Milánóban.

A szövetséget az EP-választások után készülnek megalapítani, és Salvini azt a célt tűzte ki, hogy az Európai parlament legerősebb frakciójává váljanak.

A felmérések szerint a radikális jobboldali tömörülés az EP-mandátumok mintegy tíz százalékának a megszerzésére lehet esélyes, bár még további pártok is csatlakozhatnak.