Szakálla és járása okozta Dzsihád John halálát

Az arab származású brit terroristát az a vágy hajtotta, hogy személyesen álljon bosszút a Nyugaton.

Szakálla és jellegzetes járása buktatta le a Dzsihád John néven elhíresült terroristát egy új dokumentumfilm szerint. A Channel 4 angol televíziós csatorna „Vadászat Dzsihád Johnra” címmel készített új dokumentumfilmet, amiben többek között a terrorista négy évvel ezelőtti likvidálásának körülményeire is fény derült — írta meg a Daily Mail.

Az Egyesült Királyságban felnőtt Dzsihád John, valódi nevén Mohammed Emwazi a Westministeri Egyetemen szerzett programozó diplomát. Már fiatalon is mutatott szélsőséges tendenciákat, ezért a brit titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta egészen 2012-ig, amikor eltűnt.

2014-ben bukkant fel újra az Iszlám Állam (IS) propaganda-videóiban, amelyekben több nyugati foglyot, köztük James Foley amerikai újságírót kivégzett. Az arcát mindig elfedő férfit speciális hangelemző program segítségével azonosították a brit hatóságok 2015 elején.

Dzsihád John (középen) az egyik IS-videóban

A John becenevet a fogvatartottak adták neki brit akcentusa miatt, majd a sajtóban először Douglas Murray használta a kifejezést. A férfi fejére 6 milliós vérdíjat tűztek ki.

A hóhért egy megfigyelésre kiküldött drón videózta le Rakkában 2015 novemberében. Annak ellenére, hogy éjszaka volt, az amerikai katonai vezetés azonnal felismerte a már hónapok óta keresett férfi jellegzetes járását és szakállát. 15 másodperccel a tűzparancs után a drón hajszálpontosan telibe találta a terroristát.

Több, mint egy évbe telt, hogy elkapják, mivel a férfi ha nyílt területre merészkedett ,mindig gondoskodott róla, hogy nők és gyerekek vegyék körül. Így az amerikaiak többször azonosították, de nem tudták kiadni a tűzparancsot.

Az angol lap leírása szerint a dokumentumfilm azt állítja: Emwazit az a vágy hajtotta, hogy személyesen álljon bosszút a Nyugaton.