Zöld út a neonáci propagandának

Németországban a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte a neonáci NPD párt választási kampányának közszolgálati közlését.

Németország a kontroll nélküli tömeges bevándorlás áldozatává vált

— fogalmaztak a neonácinak tartott Német Nemzeti Párt (NPD) propagandistái egy korábban betiltott televíziós kampányfilmjükben. Az üzenet közlését megtagadta a közszolgálati ARD csatorna, amely ellen most a Legfelsőbb Bíróságon nyertek pert a párt jogi képviselői — írja The Times of Israel.

A tegnapi döntés értelmében a csatornának kötelessége lesz közölni a párt üzenetét, amelyet a közelgő Európa Parlamenti választással kapcsolatban fogalmaztak meg. Indoklásként a szólásszabadságot említik a cikkben, amely szerint az ARD tévesen titulálta radikálisan gyűlöletkeltőnek a párt reklámfilmjét.

Fotó: The Times of Israel

Az NPD politikai jelenléte marginálisnak számít országos szinten, habár az ország több keleti tartományában — ott ahol 1990 előtt szovjet típusú berendezkedés volt — sok önkormányzatban vannak jelen képviselőikkel — mutat rá az izraeli lap cikke, amely emlékeztet:

korábban a német törvényhozás sikertelenül próbálta betiltani a pártot 2017-ben. Az Alkotmánybíróság úgy vélte, hogy a párt támogatottságának jelentéktelensége miatt a szervezet nem jelent semmiféle veszélyt az ország demokratikus rendjére.