Bocsánatot kért a bikinis Anne Frankért a harvardi diáklap

Az egyetem diákjai által szerkesztett Harvard Lampoon által a hétvégén közzétett vulgáris kép óriási botrányt kavart.

„Idő előtt távozott: a virtuális technológia megmutatja, hogyan is nézett volna ki Anne Frank, ha nem halt volna meg” — állt a bikinis testre rászerkesztett Anne Frank kép alatt. „Még egy pont, amiért a holokauszt szívás volt” — írták.

A felháborodott visszajelzések hatására az újság szerkesztői bocsánatkérő nyilatkozatot tettek közzé oldalukon:

„Az elmúlt pár nap során a Lampoonhoz számos üzenet eljutott azoktól, akik sértőnek találták magazinunk legutóbbi számának tartalmát, különösen Anne Frank photoshoppolt képét. Belátjuk az általunk okozott sértés súlyát, és hogy felelősséget kell vállalnunk tetteinkért.  

Ezúton mind egyénileg, mind szervezeti szinten bocsánatot kérünk azon hanyagságért, ami lehetővé tette e tartalom létrejöttét és kinyomtatását a legutóbbi számunkban. Sajnáljuk, ha ezzel bármi kárt okoztunk. Mindezen túl szeretnénk megerősíteni és hangsúlyozni, hogy a Lampoon az antiszemitizmus minden formáját elítéli”.

A Harvard szóvivője a The New York Postnak szerdán úgy nyilatkozott, hogy a kép „mélységesen sértő”, és nem tiszteli Frank örökségét, aki a Bergen-Belsen koncentrációs táborban vesztette életét 1945-ben, csupán 15 évesen, és akinek naplója az egyik legolvasottabb holokauszttal kapcsolatos mű a fiatal diákok között.

A képet a StandWithUs Izrael-barát lobbiszervezet és a Friends of Simon Wiesenthal Center for Holocaust Studies központ is elítélte.

„Holokauszt túlélők gyermekeként fel vagyok háborodva a vulgáris, antiszemita vicckísérleten. Nincs semmi humoros annak trivializálásában, amit a családom a nácik kezei között átélt. A Harvard Lampoon bocsánatkérését tetteknek kell követnie, hogy biztosan ne történhessen ilyen többet”

— nyilatkozta Roz Rothstein, az SWU igazgatója.

„Semmilyen formában nem illenek sem a holokauszt, sem annak áldozatai egy vicclap hasábjaira. A holokauszt gyermekáldozatának szexualizálása botrányos és sértő, és különösen sokkoló, hogy ilyen tartalom megjelenhet a világ egyik legnevesebb egyetemének diáklapjában. Az ilyen esetek is rávilágítanak a holokauszt-oktatás fejlesztésének szükségességére az iskolákban”

— szögezte le Avi Benlol, a Friends of the Simon Wiesenthal Center elnöke.