Az Alpokban csaptak le a spanyol terroristára

Évek óta körözték a baszk terrorszervezet egykori vezetőjét, akit hajnalban nemzetközi összefogással kaptak el a rendőrök.

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetőjét, Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeát a francia Alpokban fogták el spanyol és a francia biztonsági erők közös műveletében — jelentette az MTI.

Az ETA Josu Ternera néven ismert egykori politikai vezetője 2002 óta állt nemzetközi körözés alatt. A 68 éves Ternerát azzal vádolják, hogy részt vett az ETA egy 1987-es támadásában a spanyol csendőrség egy zaragozai kaszárnyája ellen, a robbantásos merényletben tizenegy embert gyilkoltak meg.

Fotó: abc.es

A Spanyolországtól független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint 40 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több mint 850 gyilkosságot írnak, amelyből több mint 300 mindmáig felderítetlen.

Célpontjai elsősorban a rendőrök, politikusok, bírók, vállalkozók, újságírók voltak, a merényletek sok civil áldozatot követeltek. A terrorszervezet utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal.