Erdélyben is bojkottálnák az Eurovíziót

A tel-avivi Eurovíziós Dalfesztivál bojkottjára felszólító plakátok jelentek meg Kolozsvár utcáin — olvasható a Főtér honlapján.

A Kolozsvári Zsidó Hitközség panaszt tett a városházán és a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) is az Izrael-ellenes és antiszemita provokáció miatt.

Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke szerint a plakáton szereplő stilizált V betű az SS jelvényre utal, míg egy másik plakáton „Bojkott” matricát ragasztottak egy zsidó író fényképére. Izrael-ellenességnek tartja, hogy a plakát szerint tilos a szórakozás „a megszállt területeken”.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) elnöke is felháborodásának adott hangott, amiért szerinte a plakátok készítői azt sugallják, hogy Romániának szolidaritást kellene vállalnia Palesztinával, ezért bojkottálnia kellene a Tel-Avivban szervezett eseményt.

A romániai antiszemitizmus ellen küzdő civil szervezet (Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania) szerint a Románia-Palesztina Szolidaritás (Solidaritate România-Palestina) mozgalom a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) propagandáját terjeszti Romániában.