Több forró témáról is tárgyal Orbán ma Trumppal

Oroszország mellett egy újabb fegyverüzlet lehetősége és a kínai Új selyemút kezdeményezés is napirendre kerülhet.

Ma utazik Washingtonba Orbán Viktor, akivel Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tárgyal — egy 15 perces nyílt találkozó után — félórás zárt megbeszélésen. A hivatalos program alapján magyarországi idő szerint este nyolckor érkezik meg a magyar vezető a helyszínre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentése szerint a fókuszba kerül majd a biztonságpolitika, védelmi és kétoldalú együttműködések, illetve az energiabiztonság is. A két partner közötti tárgyalások során így várhatóan felmerül Oroszország szerepe az európai térségben, valamint egy újabb fegyverüzlet is a napirenden szerepelhet.

Szintén aktuális a kínai Új selyemút kezdeményezés is, ami kapcsán az amerikai vezetés többször is aggodalmának adott hangot a közelmúltban.

Illetve korábbi hírek alapján nem kizárt, hogy arról is szó esik majd, valóban megérné-e gázt vásárolnia Magyarországnak az amerikai ExxonMobil romániai tengeri gázmezőiről.

Az MTI beszámolója szerint a The Washington Times vasárnapi cikkében az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete, April Foley úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára,

és Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak.

Cornstein: Magyarországon nincsen antiszemitizmus

Az USA budapesti nagykövete főleg fegyverüzletekről és energetikai-projektektől beszélt az amerikai diplomatáknak szóló előadásában.