Graffiti-paradicsommá vált egy tel-avivi épület

Utcai művészek átmenetileg új életet leheltek a dózerolásra váró épületbe azzal, hogy falait látványos alkotásokkal borították be, bent pedig egyhetes kiállítást nyitottak. 

Tel-Aviv utcáit járva az embernek az a benyomása támad, hogy a házak fele eldózerolásra, vagy felújításra vár. És míg a renoválás nagyszerű, mégsem kellemes látvány.

Hacsak a lerombolásra váró épületet valami egészen új funkcióval nem ruházzuk fel — azaz egy utcai művészetet bemutató pop-up múzeumot nem csinálunk belőle.

Pop up Museum Tel Aviv

No Description

Így történt a közelmúltban ezzel az üres lakóépülettel is, mely lerombolása előtt utcai és graffiti művészek játszóterévé változott egy hét erejéig.

A „Pop-up Museum TLV” névre hallgató projekt Yaara Sachs fejéből pattant ki, aki pár éves külföldi tartózkodás után nemrég visszatért a városba.

Több száz utcai művész bontakozott ki az épület falain, fotó: Haim Silbersteen

„Körülbelül egy évvel ezelőtt egy berlini előadáson jártam, ahol 20 művész «szállt meg» egy raktárépületet. Nagyon, nagyon lenyűgözött a dolog, és Izraelbe visszatérve én is valami hasonlót akartam megvalósítani”

— árulta el Yaara.

Problémát jelentett viszont, hogy viszonylag nehezebb volt a zsúfolt Tel-Avivban a célnak megfelelő elhagyott épületet találni. Egy városi renoválással foglalkozó cégnél, a City People-nél dolgozó barátjával folytatott beszélgetés során jött az ötlet, hogy ledózerolásra váró épületet válasszon, melyek rövid ideig üresen állnak, míg lerombolják, vagy radikális átalakításokat végeznek rajtuk.

Pop-up Museum Tel-Aviv, fotó: Hahashmal Studio

A City People céget végül a projekt szponzorának is sikerült meggyőzni, így 100 utcai művész és graffitis kapott meghívást, hogy vessék a szívükben kavargó érzelmeket, gondolatokat a ház falaira, kívül, belül, folyosókon, lakásokban, egyszóval ahol csak talpalatnyi üres helyet találnak.

Az eredmény: lenyűgöző, sokszínű kiállítás, ami semmiben sem hasonlít egy hagyományos múzeumi élményre.

„Ez nem olyan, mint egy galéria, ahol négy vászon-festmény lóg a falon” — mutat rá Sachs. Sőt, alig találni fehér felületet az épületen.

A művészeknek hat napjuk volt elkészíteni műveiket, amin éjt nappallá téve dolgoztak, és a végeredmény önmagáért beszél.

A fogadtatás nagyszerű Sachs szerint, a kiállítás minden életkor képviselőinek elnyerte tetszését, olyannyira, hogy még 80 éves emberek is megmászták a lépcsőket, hogy láthassák az installációkat, míg a kisgyermekes szülők festékbombákat dobálhattak a művészek által üresen hagyott falfelületekre.

fotó: Hahashmal studio

A sikerre való tekintettel tervben van, hogy évi három hasonló kiállítást hozzanak össze a szervezők, mindet más-más tel-avivi lerombolásra váró épületen. A következő projekt várhatóan szeptemberben lesz.