Graffiti-paradicsommá vált egy tel-avivi épület

Utcai művészek átmenetileg új életet leheltek a dózerolásra váró épületbe azzal, hogy falait látványos alkotásokkal borították be, bent pedig egyhetes kiállítást nyitottak. 

Tel-Aviv utcáit járva az embernek az a benyomása támad, hogy a házak fele eldózerolásra, vagy felújításra vár. És míg a renoválás nagyszerű, mégsem kellemes látvány.

Hacsak a lerombolásra váró épületet valami egészen új funkcióval nem ruházzuk fel — azaz egy utcai művészetet bemutató pop-up múzeumot nem csinálunk belőle.

Pop up Museum Tel Aviv

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Így történt a közelmúltban ezzel az üres lakóépülettel is, mely lerombolása előtt utcai és graffiti művészek játszóterévé változott egy hét erejéig.

A „Pop-up Museum TLV” névre hallgató projekt Yaara Sachs fejéből pattant ki, aki pár éves külföldi tartózkodás után nemrég visszatért a városba.

Több száz utcai művész bontakozott ki az épület falain, fotó: Haim Silbersteen

„Körülbelül egy évvel ezelőtt egy berlini előadáson jártam, ahol 20 művész «szállt meg» egy raktárépületet. Nagyon, nagyon lenyűgözött a dolog, és Izraelbe visszatérve én is valami hasonlót akartam megvalósítani”

— árulta el Yaara.

Problémát jelentett viszont, hogy viszonylag nehezebb volt a zsúfolt Tel-Avivban a célnak megfelelő elhagyott épületet találni. Egy városi renoválással foglalkozó cégnél, a City People-nél dolgozó barátjával folytatott beszélgetés során jött az ötlet, hogy ledózerolásra váró épületet válasszon, melyek rövid ideig üresen állnak, míg lerombolják, vagy radikális átalakításokat végeznek rajtuk.

Pop-up Museum Tel-Aviv, fotó: Hahashmal Studio

A City People céget végül a projekt szponzorának is sikerült meggyőzni, így 100 utcai művész és graffitis kapott meghívást, hogy vessék a szívükben kavargó érzelmeket, gondolatokat a ház falaira, kívül, belül, folyosókon, lakásokban, egyszóval ahol csak talpalatnyi üres helyet találnak.

Az eredmény: lenyűgöző, sokszínű kiállítás, ami semmiben sem hasonlít egy hagyományos múzeumi élményre.

„Ez nem olyan, mint egy galéria, ahol négy vászon-festmény lóg a falon” — mutat rá Sachs. Sőt, alig találni fehér felületet az épületen.

A művészeknek hat napjuk volt elkészíteni műveiket, amin éjt nappallá téve dolgoztak, és a végeredmény önmagáért beszél.

A fogadtatás nagyszerű Sachs szerint, a kiállítás minden életkor képviselőinek elnyerte tetszését, olyannyira, hogy még 80 éves emberek is megmászták a lépcsőket, hogy láthassák az installációkat, míg a kisgyermekes szülők festékbombákat dobálhattak a művészek által üresen hagyott falfelületekre.

fotó: Hahashmal studio

A sikerre való tekintettel tervben van, hogy évi három hasonló kiállítást hozzanak össze a szervezők, mindet más-más tel-avivi lerombolásra váró épületen. A következő projekt várhatóan szeptemberben lesz.