Rákos gyermekeket segítő házaspárnak ítélték az Izrael-díjat

Chaim és Miri Ehrental leukémiás gyermekük elvesztése után alapította a szervezetet, amely csaknem 30 éve foglalkozik beteg fiatalokkal.

Megható pillanatok között adták át idén a zsidó állam egyik legnevesebb kitüntetését, az Izrael-díjat. Chaim és Miri Ehrentalt telefonon értesítették az Oktatásügyi Minisztériumból, hogy szeretnének velük beszélni, de akkor még nem sejtették, hogy a csütörtöki díjátadó miatt hívatják be őket az intézmény falai közé.

Az izraeli házaspár csaknem 30 éve folytat odaadó munkát, hogy beteg gyermekek számára biztosítsanak segítséget és felépülést — úgy fizikailag, mint lelkileg.

Zichron Menachem nevű szervezetüket négy hónappal azután alapították meg, hogy fiuk, Menachem 15 éves korában a leukémiával folytatott küzdelme során elhunyt.

A szervezet rákos gyermekek családjai számára nyújt támogatást Izraelben, ahol kórházak mellett napközi otthonokban is segítenek a fiataloknak. Különböző szakkörök mellett táborokat és tanácsadásokat szerveznek, valamint egy véradó központot is fenntartanak támogatóik segítségével.

„Amit elveszítettünk, azt adtuk másoknak: egy meleg otthont a beteg gyerekeknek”

— fogalmazott a díjátadón elmondott beszédében Miri Ehrental, aki férjével együtt Naftali Bennett oktatási minisztertől vehette át a kitüntetést.

A Zichron Menachem tevékenységére mára nemzetközi szinten is felfigyeltek, és az Egyesült Királyságban is szereztek támogatókat. A szigetországban megalapított szárnya élen jár a jótékonysági céllal felajánlott hajak gyűjtésében is, amiből parókákat készítenek a beteg gyermekek számára.

„A rák nem válogat az emberek között, és mi sem tesszük. A Zichron Menachemnél nem beszélünk vallásról vagy politikáról” — hangsúlyozta a szervezet izraeli vezetője.

„Átvesszük a díjat, de ez nemcsak nekünk szól. Világszerte több ezer önkéntes és támogató segített azzá tenni a Zichron Menachemet, amivé mára vált”

— tette hozzá.

Az Izrael-díjat minden évben a zsidó állam nevében adják azok számára, akik sokat tettek az ország kulturális és társadalmi életének fejlődéséért. A rangos kitüntetést 1953-ban alapították, Ben-Zion Dinor egykori oktatásügyi miniszter kezdeményezésére.

Patikus erőember és kóser adományozó

A magyar vidéki zsidóság egyik nehezen megkerülhető alakja, aki most épp egy mikvét szeretne felújítani. Interjú dr. Gődény Györggyel.