Szefárd padlizsán kugli törökösen — videó!

Az Almodrote de Berenjena tradicionális szefárd zsidó különlegesség, eredete a zsidók kiűzetése előtti Spanyolországig nyúlik vissza.

Joan Nathan, a Tablet magazin gasztro sztárja törökországi látogatásán a kugli törökös elkészítési módjával ismerkedett meg, amikor egy szefárd zsidó családnál töltötte a Sábeszt.

A Konfino család pénteki vacsorájára nyugat-anatóliai Edirnéből (korábban Adrianapole) hívtak vendégeket, ahol korábban ők is éltek. A gazdagon terített asztalról nem hiányozhatott a klasszikus szefárdi zsidó specialitás, melyet a következőképpen kell elkészíteni 6-8 fős családi étkezéshez:

Hozzávalók:

2 jókora padlizsán, kb. 1 kg (ízlés szerint cukkinivel helyettesíthető)
fél teáskanál só
1 fej aprított hagyma
1 gerezd darált fokhagyma
fél csésze apróra vágott, friss bazsalikom
1 csésze reszelt kashkaval, gruyere, manchego, vagy hasonló juhsajt
1 csésze morzsolt feta sajt
fél csésze kenyér- vagy maceszmorzsa
2 jókora tojás
fél csésze olívaolaj
1 csésze koktélparadicsom
2 evőkanál reszelt parmezán

1. A sütőt 220C fokra előmelegítjük, és a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Szurkáljuk meg villával a padlizsánokat majd süssük 20 percig. Ha kihűlt, hámozzuk meg, törjük össze, és öntsük le a levét.

2. A hagymát és a fokhagymát futtassuk meg olivaolajon. Adjuk hozzá a padlizsánt, majd keverjük hozzá a juhsajtot, a fetát, a morzsát, a tojást, és sózzuk meg. Simítsuk a masszát egy sütőformába, és nyomkodjuk bele a koktélparadicsomnokat. Szórjuk meg bazsalikommal és parmezánnal.

200 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Joan Nathan Makes Turkish Almodrote

Joan Nathan shows you how to make Turkish Almodrote with eggplant, tomato, and zucchini.