Mégis kiköthetett Olaszországban egy menekülthajó

Engedélyt kapott az olasz hatóságoktól a Mare Jonio nevű civil mentőhajó, hogy harminc migránssal a fedélzetén kiköthessen a dél-olaszországi Lampedusa szigetén, miután megállapodás született szétosztásukra az uniós tagállamok között.

A Mare Joniót megérkezésekor lefoglalták az olasz igazságügyi hatóságok, a legénységet embercsempészés elősegítésével vádolják – közölte az olasz sajtó.

A haditengerészet Cigala Fulgosi nevű hajója időközben 36 menedékkérővel a fedélzetén tart a szicíliai Augusta kikötőjébe.

Az olasz kormánypártok közé tartozó bevándorlásellenes Liga vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter korábban tiltakozását fejezte ki a migránsok partra szállása miatt. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök viszont csütörtök este a nagyszebeni uniós csúcstalálkozót követően bejelentette, több uniós tagállam is jelezte, hogy befogad menedékkérőket, köztük Málta, Franciaország, Luxemburg és pozitív válaszra számít Németország, Spanyolország és Portugália részéről is.

A Mare Jonio hajót üzemeltető, Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans szervezet közölte azt is, hogy a hajó fedélzetén lévő harminc menedékkérőt a líbiai partok előtt mintegy 75 kilométerrel mentették ki egy gumicsónakról. Hozzátette: van köztük két terhes nő és öt gyerek is.

A Mediterranea hajója március 19-én Lampedusa szigetén kötött ki mintegy 50 migránssal, akiket líbiai vizeken vettek fedélzetre. A hajót az olasz hatóságok ideiglenes lefoglalták, a hajó kapitánya és a szervezet vezetői ellen eljárás indult illegális migráció pártolása címén. Áprilisban pedig az olasz parti őrség ki is vonta a forgalomból a hajót, mivel nem felel meg az ehhez szükséges követelményeknek, és nem tudja szavatolni a legénység biztonságát sem – közölte az olasz hatóság.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.