Putyin kész harcolni a neonácizmus ellen is

Oroszország továbbfejleszti védelmi potenciálját, de továbbra is nyitott az együttműködésre más országokkal a terrorizmus, a szélsőségesség és a neonácizmus elleni küzdelemben — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 74. évfordulója alkalmából csütörtökön megtartott moszkvai díszszemlén az MTI szerint.

Putyin „szent feladatnak” nevezte, hogy megvédjék a második világháború szovjet veteránjainak emlékét olyan körülmények között, amikor egy sor országban

„meghamisítják a háború eseményeit, példaképként állítják be azokat, akik feledve a tisztességet és az emberi méltóságot, kiszolgálták a nácikat, szégyentelenül hazudnak saját gyerekeiknek és elárulják őseiket”.

Az elnök az orosz népet Európa népei fő felszabadítójának nevezte.

A vörös hadsereg veteránjai egy bolgár megemlékezésen, 2019. május 9-én. Fotó: MTI/EPA/BORISLAV TROSHEV

A moszkvai díszszemlén 13 ezer katona és 130 egységnyi korabeli és korszerű haditechnikai eszköz vonult fel. Az alacsony felhőzet miatt lemondták az elmúlt napokban Moszkva felett kétszer is elpróbált légi parádét, csakúgy mint két éve. A tervek szerint a Vörös tér felett 74 repülőgép és helikopter húzott volna el.

A nap folyamán katonai díszszemlét tartottak több más orosz városban és a hmejmími támaszponton is, Szíriában.

Csütörtökön a tervek szerint mintegy félezer oroszországi településen vonul fel ismét az úgynevezett Halhatatlan Ezred, vagyis a háborúban elesettek és a veteránok fotóit vivő leszármazottak menete. A moszkvai menetben ezúttal a várakozások szerint egymillióan vesznek majd részt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nagy valószínűséggel közöttük lesz Putyin is, immár harmadik alkalommal.

Az akciót a szervezők idén 110 országra terjesztették ki. Az utódok egyebek között Koppenhágában, Genfben, Rómában, Isztambulban, Lisszabonban, New Yorkban, Manchesterben, Hongkongban és

öt izraeli városban vonultak fel csütörtökön, illetve az elmúlt napokban.

Este tűzijátékot tartanak a háborúban Hős Város rangot elnyert településeken, valamint az orosz hadsereg és flotta parancsnokságának helyszínén. Moszkvában 16 helyszínen lesz tűzijáték.

A Szovjetunió a történészek becslése szerint több mint 27 millió embert veszített el a második világháborúban.

Az orosz munkaügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az országban a háború 75 495 veteránja él még. A leningrádi blokád túlélői közül 96,3 ezren, a fasizmus gyerekkorú rabjai közül 103,7 ezren, az egykori felnőtt rabok közül 144-en, a rokkantak és veteránok özvegyei közül 240 ezren, az egykori hátországban dolgozók közül pedig 762,6 ezren vannak még életben.

Még sosem volt ilyen népszerű a tömeggyilkos Sztálin

Az oroszok 70%-a értékeli pozitívan a diktátor munkásságát.