Kinek kedvez a spanyol jobboldal politikai bikaviadala?

Az országos választást nem a baloldal nyerte, hanem a jobboldal veszítette el, és az EU-s választásokon is hasonlóakra számíthatunk – vetítette előre Dr. Lénárt András szakértő a Neokohnnak.

Miután a Szocialista Munkáspártnak győzelmet, ám abszolút többséget nem sikerült szereznie a spanyol általános választásokon április 28-án, azonnal elindultak a koalíciós lehetőségekről szóló feltételezések, amik a soron következő helyhatósági választásokig aktuálisak maradhatnak.

A spanyol szocialisták (PSOE) által megszerzett 123 hely után a Néppárté (PP) lett a legmagasabb képviselői szám a parlamentben, ami 66 mandátummal mégis a konzervatív párt történetének legrosszabb választási eredményét érte el. Utánuk következik a liberális középpárt Ciudadanos (Állampolgárok), amely 57 széket szerzett, majd a radikális baloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) 42 hellyel, és végül a radikális jobboldali Vox párt 24 mandátummal.

Több lehetőség is áll előttük, de egyik nehezebbnek tűnik, mint a másik

– fogalmazott a szocialisták kilátásairól Dr. Lénárt András, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének adjunktusa, aki szerint az is komoly akadályokba ütközhet, hogy rövid időn belül sikerüljön a párt elnökét, Pedro Sánchezt miniszterelnökként beiktatni posztjába. Így a választások óta jellemző örömhangulatot még mindig beárnyékolhatja az a kérdés: kinek a segítségére számíthat a szocialista párt a kormányalakításhoz?

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (Brüsszel, 2019. április 10.). Kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Koalíciós lehetőségek hiányában

Az egyik megoldás az, hogy senkivel nem lépnek koalícióra, tehát kisebbségben lépnek kormányra, és minden egyes szavazás során ad hoc jelleggel szereznek partnereket.

„Azonban eddig is éppen ez nehezítette meg az előrelépést, és az előrehozott választás is azért vált szükségessé, mert az idei költségvetést nem sikerült elfogadni a katalánok támogatása nélkül”

hangsúlyozta Dr. Lénárt András, aki szerint másik lehetséges forgatókönyvként fennáll annak is esélye az esélye, hogy a Podemos-szal lépjenek szövetségre. Habár a szélsőbaloldali párt vezetője, Pablo Iglesias ki is fejezte nyitottságát, előfordulhat, hogy cserében túl nagy árat fizetnének a szocialisták. „A radikális baloldal tagjai maguk is helyet kérnének a kormányban, ráadásul együtt sem szereznék meg a szükséges többséget” – mondta a szakértő.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője voksol egy barcelonai szavazóhelyiségben az előrehozott parlamenti választások napján. MTI/Ángel Díaz

Harmadik lehetőségként felmerülhet a Ciudadanos (Állampolgárok) bevonása is. Albert Rivera támogatásával ugyan abszolút többséget sikerülne szerezni, a jobbközép párt vezetője korábban kijelentette, hogy nem készül belépni a kormánykoalícióba, és elégedett az eredményekkel, hiszen 25-tel több képviselője számárea tudott helyet szerezni, és ezáltal közel került ahhoz, hogy a jobboldal vezető ereje legyen.

„Trónok harca” a jobboldalon

„Május végén helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban, ami jó esélyt biztosít rá, hogy kitisztuljon a politikai kép. Más esetben újabb választásokra lesz szükség”

– véli a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint ezt minden fél igyekszik elkerülni – a VOX nevű párt kivételével. A radikális jobboldaliak ugyanis annak ellenére is új fordulóban reménykednek, hogy többek szerint az áprilisi választás legnagyobb nyertesévé váltak.

Santiago Abascal vezetésével az 1970-es évek óta először jutott be radikális jobboldali párt a spanyol parlamentbe – ráadásul nem kevesebb, mint 24 mandátummal.

A választást megelőzően a VOX nagy sikerrel ragadta meg a radikálisokat jellemző témákat és szinte az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco jelszavait is elővette,

a migráció mellett Katalónia került retorikájuk középpontjába. 

A katalán szeparatista gondolatok teljes elvetése mellett a VOX abban hisz, hogy fel kell függeszteni az autonómiát és központosítani kell Spanyolországot. Mindeközben erősen feminizmus-ellenes hangok is megjelentek részükről a közelmúltban, és a nők ellen elkövetett erőszak miatt kiszabott büntetéseken is enyhíteni kívánnak.

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke támogatókkal ünnepel a párt madridi székházánál tartott sajtótájékoztatón. MTI/Manu Fernández

Sikerükhöz hozzájárult a konzervatív Néppárt leszereplése is, amely eddigi képviselői helyeinek több mint felét elbukva története legrosszabb eredményét érte el. Dr. Lénárt András szerint a pártot átszövő korrupció miatt kirobbant botrányok mellett a belharcok is megosztották szavazótábort – amelynek egy része a radikálisokhoz csatlakozott.

Mára úgy tűnik, Pablo Casado vezető akkor is hibát követett el, amikor még inkább jobbra fordult az előző elnökhöz és arra törekedett, hogy markáns „néppártosodás” történjen.

A jobboldalon belül kirobbant egy háború, ami a Trónok Harcához hasonlítható. Csak itt éppen a jobboldali vastrón üresen maradt 

fogalmazott a hispanista szakértő, aki szerint a radikális jobboldal mellett az Állampolgárok is nyertek a spanyol Néppárt meggyengülésével, hiszen annak jobbközép felé húzó tagjai elkezdtek átsorolni az előbbi táborához. Ráadásul a korrupció és összeesküvések árnya kevésbé lengi be őket annyira, mint Casado pártját.

Mi vár Katalónia ügyére?

A katalánok számára egy jobboldali győzelem jelentette volna a legnagyobb veszélyt, mert a VOX-hoz hasonlóan a Néppárt is elutasító velük szemben. Ez a forgatókönyv nem következett be.

A szocialista győzelmet követően úgy tűnik, továbbra is lehet szó az autonómia bővítéséről, valamint jogkörök esetleges kiterjesztéséről. Továbbá az sem elképzelhetetlen, hogy a központi kormánytól átkerüljenek bizonyos jogkörök a katalánokhoz, ahogy az sem kizárt, hogy Pedro Sánchez tárgyalóasztalhoz üljön a katalán képviselőkkel, noha emiatt többen hazaárulónak nevezték a múltban.

Újabb népszavazás kitűzéséhez alkotmánymódosításra lenne szükség, de ez egyelőre a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen.

Kilátások rövidtávon

Ezen a héten mindenki tájékozódik: Sánchez beszélgetésre invitálta a Néppárt, a Ciudadanos és a Podemos vezetőjét, hogy átbeszéljék az előttük álló feladatokat.  Úgy tűnik, hogy a háborús hangulat alábbhagy, a jobboldal pedig prioritásként kezeli, hogy Sáncheznek ne kelljen összefognia a katalánokkal, mert az egy nagy adut adna a függetlenségiek kezébe.

Egyre inkább elképzelhető, hogy valamelyik jobboldali párt a szavazáson tartózkodni fog – ahelyett, hogy nemmel szavazna –, és ezzel máris megkönnyítik az utat ahhoz, hogy Sánchezből ismét miniszterelnök váljon. Ez jobb megoldásnak tűnik, mint az, hogy a katalánok felé engedményeket kelljen tenni.

— véli a szakértő, aki szerint az is fontos üzenetet hordoz, hogy a VOX elnökét nem hívta meg a szocialista pártelnök beszélgetésre.

Az áprilisi spanyol választás elnökjelöltjei (balról jobbra): Pablo Casado (Néppárt), Pablo Iglesias (Podemos), Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Ciudadanos). Kép: EPA/JuanJo Martin

Újabb választások május végén

Spanyolország állampolgáraira újabb két szavazás vár ebben a hónapban, és a helyhatósági választások mellett az Európai Unió képviselői is politikai versenybe szállnak. Dr. Lénárt András szerint

a jobboldal továbbaprózódása várható, ami a május végi választásoknál további gondokat okozhat. A baloldal viszont nagyon ügyel rá, hogy ne támadják egymást. Tudják, hogy a másiktól is sok minden függ, ezért kerülik a konfliktusokat.

Az elemző hozzátette: a soron következő fordulókban hasonló eredmény várható a mostanihoz. Ugyanakkor, míg a helyhatósági választásokon a regionális hagyományok dönthetnek, nemzetközi kérdésekben az EU népszerűsége dominálhat.

„A migráció továbbra is kiemelt téma maradhat, de a többség számára még mindig cél, hogy az EU továbbra is fontos tényező maradjon Spanyolország életében” tette hozzá az elemző, aki hangsúlyozta:

A jövőben szintén nem a VOX érdeme, hanem a Néppárt hibája lehet a döntő.

Magas részvétel mellett zajlottak az előrehozott spanyol parlamenti választások

A közvélemény-kutatási előrejelzések szerint a voksolás kimenetele sosem volt még ennyire bizonytalan, egyforma esélye van akár bal-, akár jobboldali kormány megalakulásának

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.