Itt a jövő: 5 perc alatt feltöltené az elektromos autókat egy izraeli cég

BMW

Az ehhez szükséges akkumulátorokat 2022-ben kezdhetik el gyártani.

Az elektromos autókkal szemben leggyakrabban elhangzott kifogások közül az egyik szerint túl sok kellemetlenséget okozhat tulajdonosának a jármű, amiért állandóan hosszas újratöltésre szorul — és a folyamat legkevesebb 45 percet, de akár több órát is igénybe vehet.

Az izraeli StoreDot nevű vállalat azonban egy olyan akkumulátor kifejlesztésén dolgozik, amely öt percen belül képes feltöltődni, és ugyanannyi — akár 300 mérföldes, azaz több mint 480 kilométeres — távolság megtételét is képes biztosítani. A különleges képességgel bíró akkumulátorokat ugyanolyan szabvány alapján készítik el, mint az átlagos darabokat. Méretre egyezik, és egyezik a legfontosabb alapanyaga is, azaz a lítium; van, ami mégis különbözik.

EV 5 Minute Charging

No Description

Doron Meyersdorf, a cég vezérigazgatója az Israel21C nevű portálnak adott interjúban elmondta, hogy az egyik titok a grafit helyettesítésében rejlik. Más félfémek használatával ráadásul nemcsak a töltési időt sikerül lerövidíteni, hanem biztonságosabbá is válnak a készülékek.

„Amikor felmelegszik a grafit, olyasmi zajlik az akkumulátorokkal, mint ami a Samsung Galaxy Note7-esek felrobbanásakor történt. Valamint 2013-ban ezért lobbant lángra több Tesla S modell is”

— világított rá a vállalat vezetője, aki szerint a felsorolt esetek után különösen óvatossá váltak az akkumulátor gyártók, akik az ismert probléma miatt mindig a lassúbb töltési idővel biztosított eszközök mellett maradtak.

StoreDot logó. Kép forrása: YouTube

Az „ötperces” akkumulátorok üzletébe több másik vállalat is beszállna, és eddig a szintén akkumulátorokat gyártó EVE Energy nevű vállalat mellett a BP Ventures óriáscég is érdeklődött a termékek iránt. A StoreDot ráadásul nem áll meg az autók piacán, és már a mobiltelefonokkal is kísérleteznek. Meyersdorf elmondása szerint még idén szeretnének olyan eszközöket piacra dobni, amikkel

akár 30-60 másodperc alatt fel lehet tölteni egy okostelefont.