Zsidó telepesekkel ijesztgeti Putyin tanácsadója az ukrajnai oroszokat

Szergej Glazjev szerint az újonnan megválasztott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij izraeliekkel népesítheti be a kelet-ukrajnai, polgárháború sújtotta térségeket — olvasható a The Moscow Times cikkében.

Az orosz elnök tanácsadója blogbejegyzését arra a napra időzítette, amikor a zsidó származású Zelenszkij Chabad rabbikkal találkozott, amiről a Neokohn is beszámolt.

Tórát kapott az ukrán elnök

Az ukrajnai Chabad közösség delegációja gratulált Zelenszkij magabiztos választási győzelméhez.

„Nem tartom kizártnak az Ígéret Földjéről érkező, a közel-keleti állandó háborúskodásba belefáradt lakosság beözönlését dél-kelet Ukrajna orosz népességétől ‘megtisztított’  területeire.”

— utalt talányosan a szerző az izraeliekre  a Zavrta című lap online felületén megjelent bejegyzésében, amely felhördülést váltott ki az ellenzéki és a külföldi sajtóban..

Szergej Glazjev Fotó: kremlin.ru

Glazjev — aki az amerikai Szabadság Rádió orosz nyelvű hírportálja szerint a regionális politika és a gazdasági integráció kérdéseiben látja el tanácsokkal Vlagyimir Putyin orosz elnököt — úgy vélekedett, hogy

Zelenszkij a betelepítést valószínűleg Donald Trump amerikai elnöktől és az „izraeli szélsőjobboldaltól” kapta feladatként.

A tanácsadó egyúttal „nagyon időszerűnek” minősítette, hogy Putyin megkönnyítette az orosz állampolgárság megszerzését a Donyeck-medence lakóinak.

A Kreml kedden elhatárolódott Glazjev kijelentéseitől, Peskov szóvivő szerint azok a tanácsadó „személyes véleményét” tükrözik. A Kreml vezetése semmilyen formában nem kommentálja az esetet — tette hozzá.

Ebből háború is lehet: Putyin az új ukrán elnököt kóstolgatja

Az a „megjegyzése”, hogy az orosz és az ukrán végül is egy nép, plusz az orosz csapatösszpontosítás Ukrajna határainál semmi jót nem jelez előre. Eperjesi Ildikó elemzése.