Trendi lett Izraelbe utazni – rekord növekedéssel számolnak idén is

Még soha nem volt annyi turista Izraelben, mint tavaly. Magyarországról is egyre több az utas, sőt, a szakértő szerint trendi lett a zsidó állam. Mutatjuk az ország legmenőbb szelfi pontjait is. 

A turizmusért felelős minisztérium 4,12 millió külföldi turistát regisztrált a tavalyi évben Izraelben, ami abszolút rekordnak számít.

2016-hoz képest 42%-kal több vendég érkezett Izraelbe tavaly, mindez 5,8 milliárd dolláros bevételt hozott az államnak 2018-ban.

— erről írt a www.israel21c.org portál, amely a Vörös-tenger „Siófokjának”, Eilatnak a napokban átadott új reptere (Ramon) miatt az idei évre is rekord számú turistával számol.

A beszámolók szerint a legtöbben az Egyesült Államokból (897,100) érkeztek. Franciaország és Oroszország egyenként több mint 300 000 vendéget küldött. Németországból 262 000, az Egyesült Királyságból pedig 217 000 turista látogatott el a Szentföldre tavaly. Ezen csoportok 61%-a keresztény, 22%-a zsidó, 1,8% muszlim hitű volt a statisztikák szerint.

Magyarországról is több ezer ember utazott el Izraelbe a tavalyi évben, amely a szakértők szerint folyamatos emelkedést jelent a korábbi évekhez képest. A Neokohn egy piacvezető utazási iroda vezetőjével folytatott beszélgetése alapján megállapítható:

Magyarországon egyre nagyobb nyitottság és kíváncsiság mutatkozik a zsidó állam felfedezésére és megismerésére. A korábbi csoportos utak helyett ma az egyéni utasok és a vallási csoportok utaztatása mutat fejlődő dinamikát.

— mondta lapunknak az Izraeliutak.hu tulajdonosa.

Hajdú Zsuzsanna hozzátette: 20-25 évvel ezelőtt jellemzőbb volt a nagy csoportos utak szervezése, amelyek mára már visszaszorultak, mert az utasok „önképzőbbek lettek”, és sok dolgot saját maguk is meg tudnak szervezni. Növekvő tendenciát mutat a tehetősebb családok és baráti társaságok 6-8 fős csoportjainak igény sezrint megszervezett körútja.  Itt minden egyéni kérésre történik, luxusazutóval, minibusszal,  privát idegenvezetéssel.

A nemzeti és keresztény tudat erősödésével van összefüggésben, hogy dinamikusan nő a megkeresés különféle nagyobb egyházi felekezetek vagy kisebb gyülekezetek részéről, de az egyéni utasok folyamatos érdeklődése miatt azt is mondhatjuk, mára trendivé vált Izrael

— tette hozzá az Izraeliutak.hu vezetője. Mint ahogy mi is beszámoltuk róla, egyre több új lehetőség nyílik Izrael felfedezésére, akár gazdaságos költségvetéssel is.

Újabb járat indul Budapest és Izrael között

A Ryanair a téli szozonra hirdetett heti négy alkalommal járatot Tel-Aviv és Budapest között.

Izraelnek az az erőssége, ami a gyengéje is. Csak egy Szentföld létezik a zsidó-keresztény kulturájú emberek számára, így sejthetően a zsidó állam mindig is szolgál majd kuriózummal az odalátogatóknak.

— véli Hajdú Zsuzsanna, aki utazási irodáját politikamentes irányultságú, bibliai-és kulturális programok kínálójának tartja. A minőség érdekében rendszeresen utazik Izraelbe, hogy a legfrisebb információkkal tudjon szolgálni. Különös tekintettel a palesztinok lakta övezetekre, mint például Betlehem, Jézus születésének helye.

A szakértő szerint az utóbbi évek stabilabb közbiztonsága nagyon jót tett az iparágnak, azonban egyes feszültebb időszakban maguk is érzik, hogy a magyar utasoknak is mennyire számít az, hogy egy kiszámíthatóbb közegbe utaznak. Lineális összefüggés van a biztonság és az utazási szándék között – tette hozzá Hajdú Zsuzsanna, aki szerint a magyar utasokat sem az antiszemitizmus világszintű emelkedő trendje, sem pedig a palesztinok sokat emlegetett helyzete nem érdekli akkor, amikor az útjukat tervezik maguknak.

Mi is lehet tehát az, ami az Izraelbe látogatók főbb listáján szerepelhet? Mi most ehhez adunk egy kis ízelítőt az www.israel21c.org segítségével, különös tekintettel arra, ha valaki nem általja szelfipozícióban mindezt megosztani a saját közösségével:

1, Beit Guvrin nemzeti park barlangja    – Izrael legszebb és legragyogóbb barlangja.

No Title

No Description

2, Jaffa színes városfala az angyalszárnnyal – legendák folyamatos kavalkádja:

ZOOZwall People With Wings by Yochai Matos

ZOOZ#6 AGENDA issueZooz Wall #5″יש לך כנפיים” ” You have Wings „יוחאי מטוס Yochai Matosצילום ועריכה קארין בר ואופיר קדמיPhoto & Edit Karin Bar and Ofir Kedmi…

3. Ein Gedi nemzeti park – A Negev sivatag csodája!

No Title

No Description

4, Cafe Levinsky, Tel Aviv  – nem csak orosz zsidók piaci koktélozója, hanem hipster startup-milliomosok falatozója is.

No Title

No Description

5, Ramon kráter – galaktikus szafari

No Title

No Description

6, Timna nemzeti park – a Holt tenger bűbája

No Title

No Description

7, Midburn Israel – a Közel-Kelet Burningman fesztiválja, a posztmodern woodstock happening. Startolj rá, júniusban indul!

No Title

No Description

8, Mahane Yehuda Piac – Jeruzsálem színes, szagos fűszerbazárja és fő-traccsolóterei

No Title

No Description

9, Haifa, belvárosi hajókikötője – a történelmi partok mentén egy kis funky színkavalkád

No Title

No Description

10, Arbel nemzeti park – Galileo-galilei!…Figaro, avagy a Galil-tó vadregényes világa

No Title

No Description

11, En Prat nemzeti park – izgalmas és költői kanyon mászás Jerikó és Jeruzsálem között

No Title

No Description

12, Holt tenger – só must go on! Mindez a világ egyik legmélyebb pontján.

No Title

No Description

13, Szent Sír-templom Jeruzsálemben – A kereszténység egyik legszentebb helye, avagy Jézus nyomában.

No Title

No Description