Zsidó oktatási központ nyílt Grúziában

A volt Szovjetunió területének legvallásosabb zsidósága kapott most 21. századi oktatási intézményt Tbilisziben.

A kezdeményezést az Euró-Ázsiai Zsidó Kongresszus vezetősége indította, amelynek tagjai az utóbbi időben élénk lobbitevékenységgel próbáltak rábírni több ázsiai országot — Azerbajdzsánt, Kazahsztánt és Grúziát — arra, hogy költöztessék nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A 40 000 négyzetméteres, modern épületet a napokban adták át Tbilisziben, szeptembertől mintegy 260 diáknak lesz ez az első számú zsidó oktatási központja

— írja a JTA.

A grúz állam ingyen adta a telket a projekthez, amely mindössze a második ilyen intézmény lesz az országban azok után, hogy a Chabad mozgalom 2004-ben megnyitotta az első zsidó iskoláját a Szovjetunió megszűnése után az országban. A tervek szerint most az új épületben kaphat majd otthont a Chabad alapította óvoda és iskola is.

Fotó: Euró-Ázsiai Zsidó Kongresszus

Meir Kozlovsky rabbi szerint ezzel az ország 4000 fős zsidóságának erősítése, és az asszimilációs folyamatok gyengülése várható. 

A mintegy 2,2 millió dolláros beruházási költségek nagy részét az Euró-Ázsiai Zsidó Kongresszus elnöke, Michael Mirilashvili biztosította. A szervezet vezetője ismert filantróp tevékenységéről. A Grúziában született, izraeli állampolgárságú vállalkozó Oroszország egyik leggazdagabb emberének számít. Adományozott már tóratekercseket az IDF különféle alakulatainak is. Elnöke a szentpétervári zsidó közösségnek, akár csak az Oroszországi Maccabi Szövetségnek is.

1979-ben a Szovjetunióban működő 90 zsidó imaház csaknem fele (!) Grúziában volt. Ez is mutatja a közösség erejét és elköteleződését ősi hite és kultúrája iránt. A kommunista rezsim végét követően a mai napig itt a legnagyobb a zsidóság önazonossága és aktivitása.