Izraelit gyilkolt a gázai rakétaeső

A támadások ezúttal komolyabb károkat is okoztak, több rakéta mélyen Dél-Izrael belsejében csapódott be, illetve három súlyos sebesülés és egy haláleset is történt izraeli oldalon.

Mint arról lapunk már korábban hírt adott, a szombati nap során többtucatnyi rakétát semmisített meg az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer, majd válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek támadásokat hajtottak végre a Gázát uraló Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezetek katonai állásain.

A palesztin támadások ezúttal komolyabb károkat is okoztak, több rakéta mélyen Dél-Izrael belsejében csapódott be, elérve olyan nagyvárosokat is, mint Beerseva, illetve

három súlyos sebesülés és egy haláleset is történt izraeli oldalon.

Vasárnap hajnalban rakétatalálat ért egy askelóni családi házat, és a repeszek halálosan megsebesítették Mose Agadi 58 éves négygyermekes családapát.

Az izraeli légierő a tankok után harci helikoptereket is bevetett gázai célpontok ellen, s a gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint életét vesztette a harcokban három palesztin, akiket a Hamász harcosaiként azonosítottak, illetve két civil is.

A gázai egészségügyi minisztérium továbbá még két palesztin civil áldozat halálát is az izraeli véderőkre fogta, ám a hadsereg arab nyelvű szóvivője cáfolta az állításokat, mondván: a két áldozat halálát éppen, hogy palesztin terroristák tevékenysége okozta.

Az ellentámadásokban az izraeli légierő lebombázta a Hamász katonai hírszerző és belbiztonsági szolgálatának hatszintes épületét és az Anadolu török hírügynökségnek is otthont adó 8 szintes épületet Rimalban, amit a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorista tevékenységei irányítására használt.

Lerombolásra került több katonai kiképzésre és fegyvergyártásra használt Hamász-létesítmény Gázavárosban és földalatti rakétagyárak is.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „תקיפת תשתית תת-קרקעית ובה מתקן לייצור רקטות של ארגון הטרור חמאס במרחב נצרים. בסרטון ניתן לראות את פיצוצי המשנה הנגרמים כתוצאה מחומרי הנפץ הקיימים במתקן pic.twitter.com/tPFGKBLsFI / Twitter”

תקיפת תשתית תת-קרקעית ובה מתקן לייצור רקטות של ארגון הטרור חמאס במרחב נצרים. בסרטון ניתן לראות את פיצוצי המשנה הנגרמים כתוצאה מחומרי הנפץ הקיימים במתקן pic.twitter.com/tPFGKBLsFI

Szombat délelőttől vasárnap hajnalig palesztin terroristák több mint 430 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából, ebből 180-at az éjszaka során.

Az izraeli erők válaszul körülbelül 200, a Hamászhosz és az Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpontot bombázott le Gázában.

A mostani támadások során a rakéták döntő többsége nyílt területen ért földet, ám több rakéta is házakat vagy azok környékét érte, illetve két rakéta iskolák udvarain landolt.

A Hamász és az Izslám Dzsihád vasárnapi közös nyilatkozatában azzal fenyegetőzött, hogy akár 40 kilométerre fekvő célpontokat is lőni fognak a jövőben, amennyiben Izrael nem hagy fel „[civil] házakat” értő „agressziójával”.

Kétszáznál is több rakétát lőttek ki Gázából Izraelre

A rakétatámadások előtt a gázai határ menti tüntetésen palesztin mesterlövészek izraeli katonákat vettek célba.