Tömegsírba lőtték a nácik, de túlélte, és mai napig segíti sorstársait

Efraim Ben-Avrahamot kilenc évesen a nácik tömegsírba lőtték, de bátyjának hála, őt elkerülték a golyók, partizánok mentették meg, majd Izraelben telepedett le. Megfogadta, segíteni fogja a túlélőket. 83 évesen is ezt teszi, ételt visz házhoz szegénységben élő holokauszt-túlélőknek – írja a Ynet News.

Családja a romániai Dorohojból származik. Anyja varrónő, apja fémgyári munkás volt. Szüleit a nácik kényszermunkára szánták, ezért őt és 3 testvérét elszakították tőlük, és gyalog indították útnak egy nagyobb csoportban Ukrajna felé.

„Aki nem tudta tartani a tempót, fejbe lőtték”

— emlékszik vissza a történtekre Ben-Avraham.

Egyszer egy nagy tömegsírhoz érkeztek. A gyerekeket a szélére állították, majd tüzet nyitottak rájuk. Három testvérét és az összes többi gyereket megölték.

„Ha nem lett volna Nathan bátyám, nem élnék. Belökött a gödörbe. Gyakran eszembe jut, lehet jobb lett volna, ha ő marad életben”

— meséli könnyeivel küszködve.

Csak ő maradt életben. Ott, a halott testvérei és a többi holttest alatt megesküdött rá, túléli, és mindent megtesz másokért is, hogy túléljék.

Egy csapat partizán vizsgálta át a tömegsírt és felfedezték, hogy még életben van.

„A mai napig beleborzongok, ha visszaemlékezem egyikük hangjára, ahogy azt mondja nekem jiddisül: „Ne félj, én is zsidó vagyok!””

Csatlakozott a partizánokhoz, és a háború vége után Izraelben telepedett le. Szolgált a hadseregben, felesége lett és két fia, jelenleg 7 unokája van.

„75 évvel ezelőtt volt és még mindig vérzik a szívem, 75 éve sírok a bátyámért és nővéreimért”

— mondja.

fotó: Ynet News

Ben-Avraham soha nem felejtette el, amit megfogadott. Több non-profit szervezetet is alapított, amely élelemmel látja el a nélkülözőket az északi Safed városában, ahol él. Főleg Romániából származó holokauszt-túlélőknek visz ételt házhoz 16 éve.

Néhány holokauszt-túlélőnek és családjuknak nincs mit ennie – mondja fájdalmasan Ben-Avraham, hozzátéve:

„A szervezet, amit működtetek, segít nekik túlélni”.