Salvini Budapesten: az ellenzék szerint „újfasiszta irányt” vesz az ország

Budapesten tárgyal az olasz miniszterelnök-helyettes. A politikus Orbán Viktorral főként a határvédelemről, a migrációról és a terrorizmus elleni küzdelemről folytat megbeszéléseket.

Valamivel dél előtt érkezett meg a fővárosba az olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, aki előbb Pintér Sándorral, majd Orbán Viktorral tárgyal — írja a hvg.hu.

A lap szerint Matteo Salvinit az őt meghívó kollégája, Pintér Sándor belügyminiszter fogadta. Azután közösen helikopterbe ültek, és elindultak Röszkére, hogy megtekintsék a magyar-szerb határra felhúzott kerítést (Salvini erről több fotót is feltöltött Instagram-oldalára).

Orbán Viktor és Matteo Salvini, fotó: Instagram

Az olasz politikus Orbán Viktorral is tárgyal. A Hír TV úgy tudja, megbeszéléseik középpontjában a határvédelem, a migráció és a terrorizmus elleni küzdelem áll.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a látogatásról elmondta: Orbán Viktor és Matteo Salvini az a két európai politikus, aki megmutatta, hogy az európai  határokat igenis meg lehet védeni, ha erre van politikai akarat. „A magyar miniszterelnök megmutatta, hogy meg lehet védeni egy szárazföldi határt, az olasz belügyminiszter pedig azt, hogy meg lehet védeni egy tengeri határt is” — idézte az MTI a politikust.

Az MSZP-Párbeszéd ugyanakkor úgy látja, Salvini és a hétfőn érkező Heinz-Christian Strache oszták alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője „tájidegen” Budapesten, nincs helyük Magyarországon, nincs helyük az európai közösségben, szerintük Orbán Viktornak sincs helye az európai közösségben, ha velük barátkozik.

„Az nem egy külpolitikai terv, hogy újfasiszta irányba terelik Magyarország európai politikáját” — mondta Mester Barnabás, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje, EU-szakértője.

Közölte, Orbán Viktornak egy hónapja van arra, hogy megváltoztassa az irányvonalat, azt követően egy olyan európai politikára kell áttérni a szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő propaganda helyett, amely elkötelezetten Európa-párti, az eurózóna felé tartó és a közös európai megoldások mellett van.

Egy nappal elutazása előtt Matteo Salvini kijelentette: egy „másfajta”, határait és kulturáját védő Európa építésének érdekében utazik Magyarországra.

Salvini kitért Orbán Viktor egyik megjegyzésére, amely a La Stampa című olasz napilapban jelent meg. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Néppártnak nem a baloldallal, hanem a Matteo Salvini vezette jobboldallal kell együttműködnie.

„Ez a választóktól függ, attól, miként szavaznak az olaszok: ha a Ligát választják, akkor amit Olaszországban teszünk, azt cselekedjük Európában is, mindenkivel szövetkezve, kivéve a baloldalt” – mondta a politikus.

Matteo Salvini tavaly augusztus 28-án Milánóban fogadta Orbán Viktort. Akkor az olasz politikus európai politikai paktumot hirdetett a mandátuma végéhez érkező Európai Parlament és Európai Bizottság leváltására.