120 kilós aranyozott menórát ajándékoznak Jeruzsálemnek

Német keresztények egy csoportja Izrael 71. függetlenségi napja alkalmából szállítja ajándékát a zsidó államba.

Hamarosan Izraelbe érkezik az az aranyozott menóra, amit 11 német keresztény csoport kezdeményezésére szállítanak Izraelbe. A 120 kilogrammos és 150 centiméter magas tárgyat hétfőn tették hajóra, hogy Rómán keresztül továbbvigyék Izraelbe, és május 5-én Haifa kikötőjében átvegyék, majd május 9-én kiállítsák Jeruzsálemben.

A zsidó Szentély gyertyatartóinak mintájára tervezett menórát másfél év alatt készítették el Németországban, és a „Menóra Projekt” tagjait tömörítő szervezet beszámolója szerint 120 ezer eurót költöttek rá — amit magánadományokból finanszíroztak.

„A hétágú menóra Izrael Államának a szimbóluma” — fogalmazott Luca-Elias Hezel, a projekt kezdeményezője, aki a The Jerusalem Post-nak mesélt a részletekről.

Hezel elmondása szerint a gyertyatartó elkészítéséhez Titus diadalívét vették mintául, amely az egykori római hadvezér zsákmányaként örökítette meg a menórát.

A férfi azt mondta, Izrael 71. Függetlenségi Napja alkalmából szeretnék, hogy a zsidóság számára — akár csak jelképesen is — visszakerüljön az elrabolt tárgy.

Rómában máig látható az a másolat, ami a Birodalom egykori győzelmére emlékeztet a jeruzsálemi hadjárat idejéből. Titus csapataival i. sz. 70-ben rombolta le a zsidóság szent helyét, a Templomot — és magával vitte annak kincseit.

A projekt honlapján található leírás szerint az aranymenóra elrablása jól szimbolizálja azt a kapcsolatot, ami sokáig a kereszténység és zsidóság viszonyát jellemezte a múltban. Az ún. helyettesítési teológia ugyanis gyakran ellenséges magatartásra indította fel a keresztény egyház tagjait a zsidósággal szemben.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

„Az egyház sosem adta vissza a szent tárgyakat a zsidóságnak” — szerepel a Menóra Projekt honlapján. „Ehelyett inkább egy új, spirituális Izraelnek kezdte magát beállítani. Mi most szeretnénk tenni egy nyilatkozatot. És szeretnénk beismerni a hibáinkat az egyház nevében.

Ez egy nyilvános elismerés a zsidó nép felé, és a bocsánatkérési gesztus,”

— folytatódik a projekt vezetőinek nyilatkozatában.