Azbej: magyar közszereplők bagatellizálják a keresztényellenességet

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár sérelmezte több magyar politikus és újságíró hozzáállását a keresztényeket érő támadásokkal kapcsolatban.

A közelmúltban több baloldali politikus és újságíró nyilatkozott tiszteletlen, már-már gúnyos hangnemben a médiában a világszerte keresztény vallású embereket sújtó tragédiákkal kapcsolatban — szögezte le az államtitkár facebook-üzenetében.

Azbej Tristan név szerint Lendvai Ildikó szocialista politikus, Vágó István DK politikus, Bősz Anett liberális országgyűlési képviselő és Balavány György újságíró megnyilvánulásával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát.

Az államtitkár szerint Lendvai a népszava.hu oldalon megjelent „Üldözött keresztény leszek?” cikkében „elbagatellizálta” a problémát,  Vágó csupán két nappal a Srí Lanka-i robbantások előtt facebook bejegyzésében „gúnyolódott” a keresztényüldözésen, Bősz szintén a közösségi oldalán közzétett posztjában „relativizálta” a sok helyen már népirtásba torkolló válságot, Balavány pedig a 24.hu híroldalon megjelentetett „A kereszténységre egyetlen komoly veszély leselkedik: hogy a hívők sem veszik komolyan” című cikkjében egészen odáig elment, hogy „gúnyos cinikussággal tagadta” a keresztényeket érő támadásokat.

Mindezzel kapcsolatban Azbej Tristan reményét fejezte ki, hogy nem rosszindulat volt a mozgatórugó, hanem csupán tudatlanság:

„Abban bízom, hogy ezek a hajmeresztő állítások nem rosszhiszeműségből, hanem tájékozatlanságból fakadnak. Ezért postára adtam nekik 1-1 tiszteletpéldányt a februárban bemutatott, a keresztényüldözés jelenségéről és a világ legüldözöttebb vallásának, a kereszténységnek a helyzetéről szóló tudományos tanulmánykötetből.”

Az államtitkár korábban a Srí Lanka-i terrortámadások kapcsán a nemzetközi csendet is sérelmezte a témával kapcsolatban.

„Bár a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja és a keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, a nemzetközi szervezetek és az emberi jogi fórumok némán, cinkosan hallgatnak erről a tényről”

Azbej Tristan államtitkár: a világ cinkosan hallgat a keresztényüldözésről

Az államtitkár együttérzését fejezte ki a Srí Lanka-i merénylet áldozatainak családja felé.