Az igazság két oldala – a Kasztner ügy

A Milton Friedman Egyetem tisztelettel meghív minden érdeklődőt a Magyar Zsidó Történeti Intézet soron következő pódiumbeszélgetésére.

A rendezvényre 2019. május 22-én 17:30 órai kezdettel kerül sor a La Vida DUNA Rendezvényházban (Budapest, Dunavirág u. 2–6.).

A beszélgetés moderátora, az intézet fiatal kutatója, Veszprémy László Bernát sorai mutatják be röviden a beszélgetés témáját:

Máig borzolja a zsidó és nem-zsidó közélet kedélyeit a Kasztner-ügy. Kasztner Rezső kolozsvári baloldali cionista újságíró és aktivista 1944 nyarán 1684 zsidó megmentésében vett részt egy az SS-el kötött alku keretében, akiket vonattal – fennakadások után – Svájcba menekítettek. A később Izraelbe vándorló Kasztnert 1955-ben bűnösnek találták a németekkel való kollaboráció és a magyar zsidóság elpusztításához való hozzájárulás vádjában. 1957. március 3-án egy jobboldali aktivista Tel-Avivban lelőtte Kasztnert, az újságíró rövidesen belehalt sérüléseibe. 1958-ban az izraeli legfelsőbb bíróság szinte minden vádban posztumusz felmentette Kasztnert, kivéve egy alól, mely szerint a háború után valóban a holokauszt egyes náci felelősei érdekében vallott Nürnbergben.

Beszélgetésünk témája Kasztner Rezső életútja, embermentése(i), izraeli tárgyalásai és utóélete lesz. Milyen benyomások érték Kasztnert kolozsvári évei alatt, és mi késztethette a cionista ügyvédet az antiszemitákkal való együttműködésre? Mi alapján választották ki, hogy kiket kell megmenteni, és beszélhetünk-e egyfajta „baloldali cionista önmentésről” a Kasztner-vonat esetében? Miért vallott Kasztner egyes náci bűnösök mellett a háború után? Milyen politikai szempontok befolyásolhatták Kasztner izraeli felelősségre vonását, és mennyire voltak valósak a vele szemben megfogalmazott vádak? Hol tart ma Kasztner megítélése az izraeli közéletben és a nemzetközi szakirodalomban?

A beszélgetésen részt vesz még Gellért Ádám jogász-történész, a Clio Intézet társigazgatója és Olosz Levente doktorandusz.