Izrael hősnői, akik a Pészah nyugalma felett őrködnek

Erősek. Rettenthetetlenek. Ők azok a nők, akik a legkeményebb izraeli harci alakulatokban szolgálnak az ünnepek idején is.  

Vannak olyan női katonák az Izrael Védelmi Erők kötelékében, akik sok szempontból cseppet sem a gyengébbik nem képviselői. Ők minden körülmények között zsidó hazájukat szolgálják. Ha esik, ha fúj, legyen háború vagy béke, egyszerű hétköznap vagy kiemelt ünnepi időszak. Ezek a nők az IDF harci egységeiben szolgálnak, és a Pészahot is az ország védelmével töltik, hogy honfitársaik teljes nyugalomban tölthessék az ünnepet.

Ezeket az izraeli hősnőket mutatta be a The Jerusalem Post legújabb összeállítása. Biztonságuk érdekben azonban csak keresztnevükön említi őket.

A tüzérségi egységben szolgáló Avia őrmester elmesélte: ez az első ünnepe a bázison, és annak ellenére, hogy idén nem tud a családjával lenni, mégis izgatott a szolgálat miatt.

„Az IDF sok energiát és munkát fektet abba, hogy különlegessé tegye az ünnepet a számunkra. Olyan volt, mint a sábát. Ünnepi étkezésben volt részünk, és egy rabbi átvette velünk a pészahi történetet, valamint a haggádát.”

Elmesélte, hogy összesen heten maradtak a bázison, és igyekeznek élvezetesen tölteni az időt. Avia számára mégis nehéz, hogy nem találkozhat szeretteivel.

„Kemény, de a katonatársaim is olyanok, mintha a családom lennének, szóval tudom, hogy minden rendben lesz. Nagyon fontos számomra hogy itt védjem a bázist, a társaimat és az izraeli polgárokat.”

A kérdésre, hogy miért is csatlakozott harci alakulathoz, Avia elmesélte: mindig is szeretett volna egy évet emberek segítésével vagy valamilyen más emlékezetes dologgal tölteni. A kezdetek azonban egyáltalán nem voltak egyszerűek.

Izraeli katonák gyakorlaton. Fotó: IDF

„Nem voltam elég fitt, amikor bevonultam; nem voltam elég felkészült — ez volt a legfőbb kihívás a számomra. De nagyon jól kiképeznek, és láthatják: bekerültem. Tudtam hogy nehéz lesz, de elértem idáig, és ez bizonyítja, hogy a nők is lehetnek olyan erősek, mint a férfiak.”

Avia hozzátette, fontos számára, hogy fontos ügyet szolgáljon. Egyértelmű számára, hogy terepen a helye, és nem egy irodában. Azoknak a lányoknak, akik szeretnének harci alakulatokba bekerülni, Avia a következőt üzeni:

„Nézzétek a nagy képet. Akármit is szeretnétek, akármiről álmodtok, el tudjátok érni. Harcoljatok az álmaitokért, ne engedjétek, hogy bárki is utatokat állja. Nagy dolognak tűnhet, de képesek vagytok rá.”

Az Arjot Jarden (Jordán Oroszlánjai) nevű vegyes férfi-női, Jordán-völgyet védő zászlóalj minden zsidó ünnep alatt szolgálatban van. Vezetőjük, Sapir kapitány szerint a Pészah nagyszerű módja annak, hogy az egység családként készüljön az ünnepre.

„Mi felelünk a környező településekért és kibucokért a Holt-tenger és a Jordán-völgy mentén. Ez egy nagyon hosszúkás régió, ahol folyamatos őrjáratokat szervezünk. Kritikus fontosságú, hogy a Pészah alatt is bázison maradjunk, és bár ilyenkor nem lehetünk a családunkkal, megvan a saját családunk az IDF-ben, a katonák, akikkel együtt szolgálunk.”

Sapir leszögezte, hogy azok akik hátramaradnak — a zászlóaljnak körülbelül fele — megértik, milyen fontos, hogy megvédjék a régióban élő családokat, hogy azok biztonságban élvezhessék az ünnepeket.

Fotó: IDF

Ez mára a kapitány harmadik Pészahja családjától távol, így már sikerült valamennyire megszoknia a helyzetet. A bázis ünnepi szokásaival kapcsolatos kérdéseire Sapir elmesélte, hogy természetesen ők is elolvassa a Hággádát, részt vesznek a széder esti tradíciókban.

„Megrendezzük az egész szédert macesszel, marorral, még afikoment is elrejtünk, aminek később mind a felkutatására indulunk. A másik nagyon különleges dolog ilyenkor, hogy a közeli zsidó településekről ételt és édes köszönetnyilvánításokat hoznak a szolgálatban levő katonáknak.”

Hozzátette, a katonák családjai is ellátogatnak a bázisra, hogy egy kis időt együtt tölthessenek szeretteikkel az ünnep alatt.

Sapir már tinédzserként tudta, hogy harci alakulatban akar szolgálni, és a döntése iskolai évei alatt szilárd döntéssé vált.

„Tudtam, hogy valami jelentőset akarok véghezvinni. Gimnazista koromban katonák látogattak az iskolába, akikkel a harci alakulatokról beszélgettünk. Elkezdtem nagyon keményen elkezdtem dolgozni az erőnlétemen, sokat edzettem, nagyon izgatottan vártam, hogy csatlakozhassak.”

A kapitány számára feladatai között az egyik legfontosabb az, hogy hatékonyan együtt tudjon dolgozni katonáival, és gondjukat viselje. Katonatársairól Sapir csak úgy beszélt, mint akik csodálatos és értékes emberek, akikkel rendkívül szeret együtt szolgálni, megismerni őket és tanulni tőlük.

Sapir kapitánynak is erőteljes üzenete van azok számára a fiatal nők számára, akik az övéhez hasonló alakulatokhoz csatlakoznának:

„Ha akarod, próbáld meg. Meg tudod csinálni. A katonaság, a harci alakulat megváltoztat, átformálja a személyiségedet és felkészít a jövődre.”