Az ortodox keresztények a tűzszentelést ünnepelték Jeruzsálemben

Zarándokok ezrei gyűltek össze szombaton az ortodox keresztény nagyhét egyik legjelentősebb eseményére, a tűzszentelés ünnepére Jeruzsálembe.

Az óvárosban lévő Szent Sír-templomban III. Theofilosz jeruzsálemi görög ortodox pátriárka adta tovább a szent tűz lángját a jelen lévő híveknek.

A tűzszentelési szertartás az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

A IV. századra visszanyúló szokás szerint amikor nagyszombaton a pátriárka egyedül imádkozik a Szent Sír-kápolna sötétjében Krisztus sírjánál, akkor a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel a pátriárka meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát a hívők jelenlétében.

Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező szent tüzet a templomban és a környező utcákban összegyűlt hívők a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva továbbadják egymásnak. A lángot továbbviszik közeli és távoli keresztény településekre.

Az ortodox keresztények egy héttel a katolikusok és a protestánsok után ünneplik a húsvétot, amely idén április 28-án kezdődik számukra.