Veszélyben az amerikai-izraeli barátság?

Egyre kevésbé támogatják Izraelt az amerikaiak. A változás különösen erős a jobboldali fiatalok között: csak a 65 év feletti republikánusok állnak többségében az izraeli kormány mellett — írja a Jerusalem Post.

A Pew Research Center kutatásai szerint noha a republikánusok többsége továbbra is Izrael-barát, a fiatalok között egyre kevésbé divatosak a zsidó állam politikáját támogató nézetek.

A kutatás azt mutatta, hogy csak a 65 év feletti republikánusok támogatják többségében az izraeli kormányt (57%).

A fiatal felnőttek között, azaz 30 év alatt csak 27% tekint egyetértőleg az izraeli kormányra.

A fiatal republikánusok ezek mellett kevéssé szimpatizálnak az izraeliekkel, mint néppel is, és inkább támogatják a palesztinokat — a többi republikánus korosztályhoz képest. Esetükben 48% támogatja a palesztin népet, míg a 30 év feletti csoportban ez 30%.

A demokrata fiatalok között a számok nem változtak: a döntő többsége továbbra is a palesztinokat támogatja, illetve az amerikai baloldalon minden korosztály jobban támogatja a palesztinokat, mint amennyire a republikánusok.

Igaz, az izraeli néppel szemben nem ilyen elítélőek a demokraták: a többség ebben a kérdésben nem helyezkedik elutasító álláspontra.

Amnon Cavari, herzliyai Lauder Kormányzási, Diplomáciai és Stratégiai Iskola kutatója szerint

„az amerikaiak Izrael iránti támogatása nagyban csökkent az utóbbi időben, és ez igaz a republikánusokra és a demokratákra egyaránt”.

Az izraeli lap cikke szerint nem túl meglepő, hogy a republikánusokon belül az evangéliumi keresztények támogatják a legjobban Izraelt (73%).

Ezzel szemben a baloldalibb demokraták 55%-a meg van győződve arról, hogy Donald Trump túlságosan Izrael-barát politikát követ.

Összességében az amerikai nép kétharmada (64%) szimpatizál az izraeli néppel, míg kevesebb, mint felük (46%) szimpatizál a palesztin néppel. Utóbbi kérdésben a megoszlás a következő: a republikánusok 34%-a szimpatizál a palesztinokkal, ez a szám azonban 58% a demokratáknál.

A palesztin kormány esetében azonban már sokkal elítélőbb az amerikai nép egésze: mindössze a 19%-uk szimpatizál a palesztin kormánnyal.

A felmérést április első két hetében végezték egy 10 500 fős mintán.

Akik sivát ültek Trump miatt, avagy miért liberálisok az amerikai zsidók?

Az eltérő tapasztalatok egyre messzebb távolítják egymástól az Egyesült Államok és Izrael zsidóságát.