Litvániából öt évre kitiltották David Irvinget, a holokauszttagadó brit történészt

Az utóbbi időkben azt tervezte, hogy emléktúrát szervez az egykori haláltáborok helyére. 

Litvánia megtiltotta a holokauszttagadó David Irving brit történésznek, hogy belépjen az országba az elkövetkezendő öt évben, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy a férfi emléktúrát tervez a térségben — közölte az MTI.

Az erről szóló döntést a külügyminisztérium tudomására jutott információra alapozva hozták meg — közölte a litván belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási hatóságok egy szóvivője szerdán. Jelentések szerint a 81 éves férfi azt tervezte, hogy ősszel meglátogatja a második világháború főbb, a nácikhoz és a zsidók üldöztetéséhez köthető helyszíneit Lengyelországban és a balti államokban. Lengyelországon belül a Treblinka, Sobibor, valamint Bełżec és Majdanek területére is látogatást tervezett — írta a The Jerusalem Post.

Irving „holokausztot tagadó és (a náci vezető) Adolf Hitlert dicsőítő eszméinek terjesztése bűncselekménynek számít Litvániában, mi pedig nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűncselekményeket elkövessenek itt” — mondta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a médiának nyilatkozva.

Az Irvingre vonatkozó belépési tilalom 2024. április 15-ig van érvényben.

A 81 éves brit történész nyilvánosan tagadta zsidók millióinak legyilkolását az auschwitzi haláltábor gázkamráiban. Kijelentéseiért három év börtönbüntetésre ítélték 2006-ban Ausztriában.