Bitcoin-finanszírozással kerüli meg a hatóságokat a Hamász

A terrorszervezet legkevesebb 7 400 dollárt kapott kriptovalutában az elmúlt négy hónap során.

Egyre nagyobb gondot okoz a terrorizmus finanszírozásának monitorozása a bitcoin használatának következtében — írta a The Jerusalem Post pénteki cikkében. Januárban már a Hamász is olyan kampányt hirdetett, amivel digitális pénzérmék adományozására bátorítanak.

Az Elliptic nevű pénzügyi cég szakemberei kiemelték: az elmúlt hetekben a gázai terrorszervezet még összetettebbé tette a támogatói mechanizmusokat; és nemcsak egy „digitális pénztárcát” használnak — amit akár egyszerűen blokkolni is lehetne –, hanem minden egyes tranzakcióhoz más gyűjtőhelyet hoznak létre, tovább nehezítve ezzel az átláthatóságot és az ellenőrzés lehetőségét.

A londoni cég szakembereinek becslései szerint az online támogatási rendszer sokat hozott eddig a palesztin terrorszervezet számára.

Négy hónap alatt legkevesebb 7 400 dollárt kaphattak. A március 26., valamint április 16. közötti időszakban pedig mindegy 3 000 dollárnak megfelelő összegű bitcoint nyertek szponzoraiktól.

A Hamász katonai szárnyának eddigi legjelentősebb támogatójaként Iránt tartották számon. Azonban a média értesülései szerint egyre kevésbé számíthatnak rendszeres támogatásra Teherántól az Izz ad-Dín al-Kasszám brigád tagjai, így különösen megnőhet a digitális támogatási rendszer használata a jövőben.

Nem meglepő tehát, hogy egyre nagyobb hangsúlyt tesznek a bitcoin rendszer népszerűsítésére. A fegyveres csoport honlapján egy kétperces videóban arab nyelven, ám angol felirattal mutatják be belépésről lépésre, hogyan adományozhatnak digitálisan a terrort finanszírozni vágyók.

„Használj egy nyilvános eszközt, így a pénztárcát nem tudják összekapcsolni az IP címeddel”

— szerepel az „oktatóvideóban”.

Tom Robinson, az Elliptic alapítójának elmondása szerint azonban még a Hamász is csak próbálgatja a rendszert.

„Egyelőre kísérleti szakaszban vannak, kipróbálják és megnézik, hogy mennyit tudnak így gyűjteni, működik-e egyáltalán”

— fogalmazott a pénzügyi elemző.