75 év után találtak rá a Wallenberg-házban rejtegetett lányra

Filmbe illő az olyan elképesztő történetet, amelynek az elmúlt napokban Eleni Korani, az Ernst Galéria társtulajdonosa főszereplője lett — írja a Blikk.

A műkincskereskedő és családja három évvel ezelőtt költözött be egy naphegyi villába, amelynek a történelme egybeforr a magyar zsidóságéval. Az épületben ugyanis a II. világháborúban az a Raoul Wallenberg élt, aki zsidók ezreit mentette meg a biztos haláltól. Köztük a Vándor családot, akiknek a kislánya hetvenöt évvel ezelőtt abban a házban született meg, amelyben most Koraniék élnek.

A galériatulajdonosok nyomozásba kezdtek, hogy megtalálják a nőt, aki 1944-ben a házukban született.

Nagy volt az öröm, amikor kiderült: az asszony él, és Kanadában művészetekkel foglalkozik.Lévai Jenő újságíró Wallenberggel kapcsolatos könyvében szerepelt a történet, ami arról szól, hogy egy, a követségen dolgozó zsidó tisztviselő felesége hogyan adott a gyermekének életet a házban 1944. november 4-én, reggel 7 órakor, „irtózatos ágyútűz közepette ” – mesélte Eleni Korani. – Megtudtuk, hogy a kislány neve Yvonne Maria Ava. Végül az internet segítségével meg is találtuk: Torontóban él, az ottani egyetemen művészeteket oktat – tette hozzá Eleni, aki fel is vette a kapcsolatot az asszonnyal, és meghívta őt Magyarországra.

A teljes cikk itt olvasható.