Sorsok háza: látják a konfliktusmezőt

Fotó: MTI

Látja a konfliktust, de a választási kampányban nem akar számháborúzni, és bízik a kormány partnerében a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

„Különböző választási kampányok zajlanak. Ebben az időszakban el akarjuk kerülni a konfliktusokat. Látjuk, hogy van egy konfliktusmező. Igyekszünk ezt kivasalni a választásokat követően.”

-– mondta a Neokohnnak a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerdán egy budapesti rendezvényen. Szalay-Bobrovniczky Vince ezzel a Mazsihisz és az Európai Parlamenti választásokra utalt.

„Igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy ebben a kérdésben béke legyen. Nem sietünk”

-– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky, aki szerint a korábban használt konszenzus szó helyett a békességre kell törekedni. Erre ugyanis nagyobb realitást lát, mint a konszenzusra.

Szalay-Bobrovniczky Vince. fotó: MTI

Arra a kérdésünkre, hogy melyik évben lát esélyt arra, hogy a Sorsok Háza megnyisson, azt felelte, hogy „nem akar számháborúba bocsátkozni”, de „amilyen erőkkel az EMIH vezető rabbija dolgozik, ebből bármikor bármekkora siker is lehet” – fogalmazott a politikus.

Szalay-Bobrovniczky hozzátette:

a békéhez és a múzeum megnyitásához elengedhetetlen egy olyan állapot, amikor a „másik oldal el tudja fogadni, hogy nincs szó történelemhamisításról vagy emlékezetpolitikai zsákutcáról. Ebben az esetben meg lehet csinálni a Sorsok Házát.”

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: további alapos konzultációkra van szükség a zsidó közösségeken belül. „Én igyekszem mindenkivel jóban lenni. Az állam tartja továbbra is a döntését: akit a munkával megbízott, az végzi a munkáját.” Ezen túl továbbra is szükséges a vita és a dialógusok folytatásába bevonni a magyar szakmai és zsidó közösségek és a külföldi szakértőket is – tette hozzá.