Kim Dzsong Un páncélvonattal érkezik első találkozójára Putyinnal

Jurij Usakov, Putyin külpolitikai tanácsadója kedden azt mondta, hogy a vlagyivosztoki tárgyalások középpontjában a Koreai-félsziget „nukleáris problémájának” békés megoldása és Északkelet-Ázsia biztonságának szavatolása állnak majd.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető páncélvonata áthaladt az Oroszország határon — közölték szerda reggel orosz hírügynökségek és televíziók. Kim Vlagyivosztokba tart, ahol csütörtökön fogadja őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez lesz a két vezető első találkozója — írta az MTI.

A határátlépést és az ünnepélyes fogadtatást követően Kim Haszan határközségben ellátogatott az orosz-észak-koreai barátság házába. A létesítményt 1986-ban hozták létre, a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja, Kim Ir Szen látogatásához időzítve.

Sajtójelentések szerint a húga és a limuzinja — amelyhez hozzá kellett igazítani a vlagyivosztoki pályaudvar felhajtóját —  már a helyszínen várja Kimet.

A két vezető csütörtöki hivatalos találkozójának helyszíne várhatóan a Russzkij szigeten található Távol-Keleti Szövetségi Egyetem lesz.

Vlagyimir Putyin, Kim-Dzsong Un, fotó: wyborcza

A legutóbbi orosz-észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben Ulan-Udében tartották meg, Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök és Kim Dzsong Il akkori észak-koreai vezető részvételével.

Putyin, aki 2000-ben járt Phenjanban, 2001-ben Moszkvában, 2002-ben pedig Vlagyivosztokban fogadta a jelenlegi észak-koreai vezető apját.

Oroszország és Észak-Korea tavaly emlékezett meg a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójáról. Rendszerének a Szovjetunió általi elismerését követően Kim Ir Szen — a jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja — első külföldi útja Moszkvába vezetett.

Jurij Usakov, Putyin külpolitikai tanácsadója kedden azt mondta, hogy a vlagyivosztoki tárgyalások homlokterében a Koreai-félsziget „nukleáris problémájának” békés megoldása és Északkelet-Ázsia biztonságának szavatolása áll majd.

Usakov szerint Moszkva azon kíván munkálkodni, hogy létrejöjjenek a feltételei a Koreai-félsziget problémája rendezéséről szóló komoly megállapodások megkötésének.