Méregdrága gombafajtából lehet tömegtermék Izraelben

Bár most még az ezüsttel vetekszik is a szarvasgomba ára, hamarosan olyan tömegtermesztés indulhat Izraelben, amely akár turisztikai attrakcióként is csalogathatja a Szentföld látogatóit.

Évek óta zajló kísérletek eredményeiről tudósított a NoCamels.com tudományos portál, amelynek tanúsága szerint az ínyencek kedvecének számító gombakülönlegességet, a szarvasgombát hamarosan akár tömegtermesztésben is elérhetővé teszik.

Az Izrael déli részén található Negev sivatagban működő mezőgazdasági kutatócsoport, a Ramat HaNegev Desert Agriculture Center munkatársai  kifejlesztettek egy Terfezia Leonis fungus nevű gombafajtát, amely minden ízében azonos a ma még kilónként 120 dolláros (mintegy 34 ezer forint) ínyecséggel.

Ez az ár négyszerese a mai uránium piaci árának, és csak egy cseppet kevesebb az ezüst áránál. Mindez azonban gyökeresen megváltozhat, legalább is optimista kutatók szerint biztosan.

Jaron Sitrit, a Ben-Gurion Egyetem professzora és a Negev sivatagi kutatóközpont közös kísérleteit követően azt állítják, hogy hamarosan tömegtermékké és új turisztikai attrakcióvá válhat ez a méregdrága gomba.

Fotó: Ramat HaNegev Desert Agriculture Center

„Ma még minden a sivatagban élő beduinoknak köszönhető, az ő szorgalmuk és szakértelmük miatt kapható ma izraeli szarvasgomba a piacokon. Pontosabban nekik, az esőnek és Istennek köszönhető”

— fogalmazott a NoCamelsnek Sitrit, aki részletesen is kifejtette a tudományos eljárást, amely optimizmusuk alapja.

„A szarvasgomba és a vele szimbiózisban élő egyik sivatagi gyógynövény (Helianthemum sessiliflorum) olyan kedvező életközösséget mutatott, amelyben nincs szükségük sok vízre, kiegészítik egymás fotoszintézisét, a gombafaj megkapja a megfelelő cukortartalmat is, vagyis mindezzel egy jóval gazdaságosabb előállításra nyílik lehetőség”

— magyarázta a kutató.

Ahhoz, hogy a gombakülönlegességet elérhető piaci termékké tehessék a tervek szerint hektáronként 300 kg-os termesztésre van szükség a sivatagi területeken. Erre most minden alap adott sőt, a cikk szerint mindezzel később olyan eddig kevésbé felkapott turisztikai területek is profitálhatnak, ahol eddig nem sok külföldi tervezett látogatást.

Például az Egyiptomhoz közeli Sínai régióban a sivatagi területeken akár gombászati turizmussal is csalogathatják majd az Izraelbe érkező vendégeket, vélik a kutatók.

A bibliai időkben a sivatagi szarvasgomba nagyon népszerű ételkülönlegességnek számított. Elsősorban a most zajló pészahi ünnepek alkalmával használták sóval megfőzve, vagy a hagyományos báránypörkölt egyik alapanyagaként — emlékeztet a NoCamels cikke.